divendres, 28 de maig del 2010

"Tortosa Front de Guerra", de Josep Subirats Piñana



Divendres passat, dia 21 de maig, es va presentar la reedició del llibre "Tortosa Front de Guerra" de Josep Subirats. La presentació es va fer en el marc dels sopars tertúlia que darrerament organitza el Club Universitari, amb periodicitat mensual.
El llibre és un excel.lent assaig històric sobre un període recent, encara molt poc conegut per la majoria. L'autor combina perfectament la seva experiència personal amb un bon grapat de referències bibliogràfiques molt ben escollides, que el converteixen en un obra imprescindible per entendre la realitat contemporània de Tortosa.
El llibre parteix de la decripció de la situació política d'ençà la proclamació de la II República i descriu la sublevació militar, que no va tenir efectes immediats a Tortosa, per passar a explicar el conflicte que planteja l'esforç per guanyar la guerra, convivint amb la revolució impulsada sobretot pels anarquistes de la CNT-FAI, incloent-hi els assassinats a la reraguarda. Descriu i analitza els fets de maig de 1937 i el retorn al control de la situació per part del Govern de la Generalitat i, finalment, explica l'arribada del front, amb els bombardejos, la fam i l'abandó de Tortosa, fins a la desfeta el 13 de gener de 1939.
Aquesta obra, amb les altres del mateix autor sobre el període republicà, la guerra civil i sobretot la repressió de la postguerra, són una aportació extraordinària per a la historiografia d'aquest període i són monografies imprescindibles per a tot el que s'escrigui sobre Catalunya.
Gràcies a Josep Subirats. Per la seva excel·lent feina com a historiador i per estar encara actiu ara que recentment ha fet 90 anys.