divendres, 30 d’abril del 2010

Perquè Seguim Creient


Segueixo creient en Catalunya, és la frase que José Montilla, President de la Generalitat de Catalunya, va pronunciar a Pinós, al Solsonès, al bell mig de Catalunya, en el punt que es considera el centre geogràfic del nostre país, el dia que anunciava la seva intenció de repetir com a candidat a la presidència de la Generalitat. L’acte estava carregat de simbolisme, la centralitat geogràfica era una clara referència a la centralitat política del PSC en el mapa polític català. El PSC ha tingut la Presidència de la Generalitat les dues darreres legislaturas, en l’anterior, el president Pasqual Maragall va impulsar l’elaboració d’un nou estatut que ha significat un fort impuls a l’autogovern de Catalunya i un nou sistema de finançament, que finalment fa justícia amb Catalunya i permet sostenir el nostre estat del benestar alhora que garanteix el volum de d’inversió necessari perquè Catalunya continuï essent el motor econòmic d’Espanya i una de les regions capdavanteres de la Unió Europea.

En l’actual legislatura, el president José Montilla ha tancat aquesta negociació pel finançament i ha iniciat el desenvolupament del nou estatut, amb importants transferències de competències per a Catalunya. A un costat i a l’altre de l’espectre polític tenim a uns que presenten recurs d'inconstitucionalitat contra l’estatut refrendat pel poble de Catalunya, el PP, i a l’altre CiU i ERC impulsant consultes sobiranistes en un viatge cap enlloc, uns i altres allunyats del sentiment i la voluntat majoritària dels catalans.

El president Montilla ha estat clar, és català i catalanista, espanyol però no espanyolista sinó federalista i europeu, i europeïsta i demòcrata, progressista i socialista, amb el que coincideix amb la majoria de la societat catalana, amb una única bandera, la Senyera, i un projecte per al país, l’Estatut, refrendat per la gran majoria dels catalans. Enfront d’això, projectes involutius per un costat i aventurisme amb falses dreceres cap a un país il·lusori, per un altre. Així mateix, a aquesta clara i contundent definició política cal afegir-hi un balanç de govern amb un llistat d’inversions i d’actuacions que no admet comparació amb els governs precedents de CiU.

Aquest projecte de país i aquesta ferma voluntat del president tenen una clara repercussió a les Terres de l’Ebre i a Tortosa amb un volum d’inversió també incontestable i, finalment, amb un projecte de Llei de Vegueries al Parlament, que dóna resposta a la demanda històrica del nostre territori i recull l’aspiració de Tortosa perquè es reconegui el seu paper com a motor i, per tant, capital del territori.

Tortosa ha de tenir un projecte clar de creixement econòmic, que gràcies a les inversions en infrastructures que es fan i que estan compromeses, a l’aposta universitària de la URV i del Govern de la Generalitat, i a les iniciatives de R+D+i que desenvoluparem, li han de permetre liderar el creixement de tota la vegueria de l’Ebre amb voluntat que el creixement beneficiï a tots i cadascun dels nostres municipis. Perquè Som Capital solidària i els socialistes creiem en Tortosa.

Avui el president Montilla assisteix a la inauguració de la fira Expoebre. Ja ho va fer en inaugurar el nou pavelló firal, com un acte simbòlic de renovació del compromís amb Tortosa i les Terres de l’Ebre, com a part important d’aquesta Catalunya en la que segueix creient, una ciutat, una vegueria i un país que estic segur comparteixen la fe i l’ambició del President. Ara de nou Catalunya, després Tortosa.