dilluns, 19 de juny del 2006

Tortosa, ara sí

El resultat assolit en el referèndum és la culminació a una evolució, crec jo molt positiva, que ha dut Tortosa a encabir-se entre les ciutats mitjanes que responen a un perfil del país majoritàriament catalanista i de progrés. Es tracta d’una evolució que ens permet alliberar-nos de la imatge, molts cops imposada a base de repetir-se, que des de la restauració de la democràcia havíem estat referent del conservadurisme i de l’abstenció. Si bé la xifra de participació ha estat moderada a la nostra ciutat, com a la resta de Catalunya, aquesta se situa deu punts per damunt del darrer referèndum que s’hi va realitzar, el de la Constitució Europea. Això sí, quant al resultat, aquest ha estat contundent i hem obtingut un important percentatge del sí, per sobre de la mitjana de Catalunya, que reflexa la valoració positiva que ha fet Tortosa de l’Estatut i de les expectatives que cap a la ciutat se’n deriven.

El de Tortosa ha estat un comportament similar al de les Terres de l’Ebre, on la participació ha sigut superior a la mitjana de Catalunya i on el sí encara ha estat més rotund. Aquest sí representa un fracàs estrepitós tant del PP com d’ERC. Dels primers per no adonar-se que el territori ha canviat i vol avançar, i dels segons per intentar fer de l’Ebre el feu del No precisament contra un Estatut que li permet avançar i molt . La gent sap que el nou Estatut permet ja la vegueria de l’Ebre. Era el compromís adquirit pel PSC des de sempre, quan bona part de la resta de partits no només no parlaven de vegueria sinó que ni tant sols acceptaven la nomenclatura Terres de l’Ebre. Ara, això sí, tothom s’hi apunta. Però l’Ebre ha recordat que el president Maragall va triar Miravet com a lloc simbòlic d’aquest nou Estatut, escenificant així el seu compromís amb el territori, amb la vegueria.

2 comentaris:

ess ha dit...

Això de que els socialistes sempre han defensat la vegueria de l'Ebre .... Cal tenir memòria històrica sr Sabaté, el PSC fa 4 dies que té federació ebrenca.

Oscar Ramírez ha dit...

Hola. Aquest és un missatge per als st blocaires que heu de rebre el distintiu que vaig crear per als blocs polítics anomenat "Políticament correcte". El banner que podreu penjar al vostre blog us el faré arribar via e-mail i per tant em faria falta que em digueu quin correu teniu. Envieu-me vosaltres a mi un e-mail al meu correu i jo us el responc adjuntant els banners. El meu correu és: oramirezdolcet@yahoo.es. Si algú no sabia que al final he donat set premis, que es miri el post corresponent que hi ha penjat.