divendres, 2 de juny del 2006

Sí a l'Estatut que permet i possibilita la vegueria de l'Ebre

A les Terres de l’Ebre hem de dir sí al nou Estatut. Amb la seua aprovació, aprovem el marc que permetrà la nova divisió territorial de Catalunya i, amb aquesta, la creació de la vegueria i del Consell de Vegueria de les Terres de l’Ebre. És per aquest motiu, que a les Terres de l’Ebre hem de participar de forma massiva aquest 18 de juny i dir sí a un Estatut que permet i possibilita la vegueria de l’Ebre.

L’aprovació del nou Estatut al Parlament de Catalunya ens ha ofert la conjuntura política idònia perquè s’abordi de forma decidida la reordenació territorial del nostre país. Cal posar fi ja a l’erràtica divisió actual que es sustenta en una superposició de dos models ben diferents: la divisió provincial aprovada el 1833 pel govern liberal i restablerta pel règim franquista el 1939 i l’aplicació parcial que el govern de CiU fa l’any 1987 de la divisió territorial elaborada per la Generalitat Republicana.
No podem continuar fent marxa enrere. Per tant, sí a l’Estatut, sí a la vegueria.

3 comentaris:

susanna abella ha dit...

això dels bolgs pot ser una bona manera de difondre informació pública, així que aprofitaré l'eina d'internet per donar a coneixer aquest article de premsa d'avui, a persones que considero que els hauria d'interessar

http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/noticia.asp?pkid=232189
El PSPV respalda a Zapatero sin renunciar al minitrasvase

Navarro cree que, tal como se diseñó hasta Almería, era "insostenible". Aparici asegura que el presidente se ha "burlado" de los castellonenses.
• JORDI RUIZ (14/06/2006)
El portavoz del PSPV-PSOE en la Diputación, Enrique Navarro, expresó ayer su respaldo al presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, quien el pasado fin de semana calificó en Tarragona de "absurdo" el derogado trasvase del Ebro. Según Navarro, estas declaraciones no contradicen la "aspiración de un futuro minitrasvase a Castellón si es necesario".
"Las manifestaciones del presidente corroboran lo que siempre hemos dicho: que un trasvase del Ebro hasta Almería tal y como estaba planteado era insostenible desde el punto de vista económico y medioambiental. Sus palabras no son contradictorias con lo que defendemos desde Castellón, que es que, una vez aprovechemos al máximo nuestros recursos a través del Programa Agua, sabremos exactamente qué necesitamos y, si es necesario, habrá una aportación externa de caudales", explicó Navarro.
El portavoz socialista destacó las actuaciones impulsadas por el Gobierno central en la provincia para obtener recursos a partir de la reutilización, captación de aguas subterráneas, desalación y mejora de los pantanos.
RÉPLICA DEL PP Por su parte, el portavoz del PP de la Diputacion, Vicent Aparici, afirmó que las declaraciones del presidente Zapatero "son una burla a todos los ciudadanos de Castellón y un fraude a la sociedad civil, que merece una acción de gobierno favorable al trasvase de aguas del Ebro a la provincia".
Para Vicent Aparici, es obvio que el Gobierno del PSOE ha derogado el trasvase "por intereses partidistas y por favorecer a unos partidos políticos determinados de Cataluña, en contra de los intereses de todos los castellonenses", pero "eso no impide reivindicar el derecho que Castellón tiene a las aguas del Ebro y a la constitución de un Consorcio de Aguas, como el que existe en Tarragona".
El portavoz popular recordó que en la Diputacion de Castellón "se tomó un acuerdo plenario, con el voto en contra del PSOE, pidiendo la creación de este Consorcio Provincial hace mucho tiempo y no hemos tenido respuesta ninguna del Ministerio, ni se nos ha convocado a ninguna reunión, lo que es del todo inaceptable".
__._,_.___

maneldelavega ha dit...

Felicitats pel teu nou bloc, una eina important de comunicació i debat.

JG ha dit...

Hola sóc el Josep Guillén de Llorenç del Penedès (Baix Penedès).
Per començar, anunciar que des del Penedès històric reclamem una Vegueria pròpia, tal com a l'Ebre, perquè ens considerem amb el dret a tenir-la, tant com vosaltres. Històricament, ja des de 1304 la nostra zona ha comptat amb la Vegueria de Vilafranca, i amb continuïtat fins el 1716.
Els ciutadans del Penedès reclamem descentralització administrativa i política amb aquesta nova divisió territorial, però tenim un problema polític: el PSC i ICV. I és que per culpa d'interessos partidistes, hi ha polítics que rebutgen la Vegueria PERQUÈ AFECTA ELS INTERESSOS ELECTORALS DEL SEU PARTIT, per la fuga de vots i la fragmentació de la circumscripció electoral a Catalunya. Per contra, la voluntat col·lectiva és evident i palpable (vegeu www.vegueriapropia.org, plataforma ciutadana amb més de 10.000 firmes i nombroses adhesions d'ens municipals i supramunicipals).
El progrés està afectant el Penedès, per la zona estratègica en la que s'ubica, i amb aquesta nova organització administrativa podrem regular des de dins els problemes urbanístics i econòmics que ens afecten, com ara la decadència de l'economia del vi, o bé la creixent flexibilització de l'economia a través de la implantació d'excessius polígons industrials als municipis, així com l'imminent impacte del LOGIS PENEDÈS, el que serà el centre de mercaderies més gran de Catalunya situat a l'Arboç i Banyeres (186 ha de polígon); informeu-vos a www.nofemelcim.org.
En conclusió, penso que la recuperació de la vegueria és la recuperació col•lectiva d'una identitat, la penedesenca, que necessitem reivindicar, i que des del PSC es manté un punt de vista partidista que justament per motius electoralistes NO li convé l'existència d'una Vegueria al Penedès històric. Per tant, NO acceptem que es rebutgi la Vegueria Penedès simplement PERQUÈ AFECTA ELS INTERESSOS ELECTORALS DE PSC I d'ICV.