dijous, 15 de desembre del 2011

PSC: un congrés per a la renovació, amb el lideratge de Pere Navarro


Els socialistes catalans abordem aquest cap de setmana el nostre congrés, amb la clara necessitat de renovar el nostre partit i renovar el missatge per a la societat catalana, en un moment de tantes dificultats per a la major part de la població. Un moment en que la ciutadania demana un missatge clar, fermesa en les conviccions i, per damunt de tot, solucions.

Tinc la convicció que l'ideari socialdemòcrata està plenament viu i amb capacitat per donar resposta a les extraordinàries dificultats de la nostra societat. La defensa de la democràcia en el sentit més etimològic del terme, de la justícia social i de la igualtat d'oportunitats, des de la convicció que totes les persones som iguals quant a drets i deures, són principis que no tenen data de caducitat. Malgrat els intents reiterats de molts de presentar-los com a caducs i contradictoris amb la "desigualtat natural" entre les persones, avui, i més en un context d'extraordinàries dificultats, en què cal reforçar les mesures de protecció social per als sectors més febles de la societat, cal mantenir-los com a base inspiradora del nostre projecte i del nostre programa polític.

És necessari avui, i més després d'un cicle electoral molt negatiu, renovar el discurs del PSC per donar solucions a la ciutadania que ens les reclama, renovar el funcionament del partit, fent-lo més participatiu, com exigeix la nostra societat i consolidar una direcció forta amb un lideratge potent, per presentar una clara alternativa als governs de la dreta a Catalunya i Espanya, perquè la sortida de la crisi es faci avançant en drets socials i millorant les condicions de vida de la majoria, de les classes populars.

Valoro molt positivament el procés precongressual de debat obert que hem estat fent, valoració positiva que faig extensiva als candidats a la primera secretaria, Joan Ignasi Elena i Àngel Ros, amb els quals comparteixo molts dels plantejaments i de les solucions que proposen. Amb tot, penso que avui qui reuneix les millors condicions per liderar el nostre partit és Pere Navarro. És qui millor pot dirigir un partit que ha de reforçar la seva presència en el mapa polític català, apostant clarament per ocupar l'espai del centre esquerra socialdemòcrata. Som i hem de ser encara més, el partit socialista de Catalunya. Tots el països desenvolupats, tenen un gran partit laborista socialista o socialdemòcrata, i Catalunya és un país normal i ho ha de seguir essent, també en aquest sentit. Això no obstant, el nostre partit, per ser català, per convicció i per tradició és, a més, catalanista, i incorporem en el nostre ideari la voluntat de formar part d'Espanya, una Espanya que la volem diferent, federal i per tant respectuosa, amb la pluralitat. Per això Navarro ha de ser el líder del partit que representa l'alternativa a la dreta nacionalista, per dreta i per nacionalista. És qui pot aglutinar la majoria del partit al seu voltant i alhora estic segur que garantirà la democràcia interna i el respecte als sectors minoritaris .