dimecres, 21 de juliol del 2010

Idees i reformes per guanyar el futur


El socialisme democràtic és el moviment político ideològic del que forma part el Partit dels Socialistes de Catalunya. Es tracta de l'adaptació al marc polític i institucional democràtic al segle XX, del socialisme sorgit del sindicalisme i de diferents aportacions complementàries al llarg del segle XIX, que en conjunt reclamen una societat més igualitària i, per tant, més justa, com a resposta a la situació de la classe obrera sorgida amb la revolució industrial. Amb tot, podem trobar arrels del socialisme més antigues com ara els moviments populars de la baixa edat mitjana o les aportacions teòriques de diferents autors especialment vinculats a l'humanisme renaixentista. Així mateix, hi ha dues característiques clares del moviment socialdemòcrata, la lluita per una societat més justa i la capacitat d'adaptació de les propostes a una societat que canvia a un ritme cada cop més accelerat.

Dissabte ens reuníem a Lleida un miler de delegats socialistes per debatre i aprovar el nou programa marc del PSC. D'aquí sortiran, entre altres iniciatives, el programa electoral proper. El context econòmic, social i polític és complex. Crisi econòmica global, una societat canviant fruit d'uns processsos migratoris mai vistos en la història i una situació política global marcada per l'evolució cap a la multipolaritat, amb una Europa en procés de construcció, però fortament amenaçada de veure's reduïda a ser un actor secundari en l'escena política global. Hi ha, a més, la percepció creixent per part de la societat, que el veritable poder polític no recau en les institucions democràtiques, sinó que està en mans de grans corporacions econòmiques, de caràcter transnacional o multinacional, que dominen això que s'anomenen els mercats, una realitat que neguiteja per l'enorme poder que se'ls suposa, i a l'hora per la imposibilitat de visualitzar qui hi ha darrere i, per tant, la impossibilitat d'intentar-ne un control democràtic.

Els reptes del moment exigeixen noves propostes fonamentades en els valors de sempre i per això sota el lideratge potent del President Montilla, ens hem reunit sota el lema IDEES I REFORMES PER GUANYAR EL FUTUR. Un futur plantejat des de la centralitat política a Catalunya allunyats de l'involucionisme d'alguns i de l'aventurisme d'altres. Fem una proposta per un projecte que preserve la unitat civil del poble català, que enforteixi l'autogovern en el marc d'una Espanya federal, dintre d'una Europa més forta, que en aplicació del principi de subsidiarietat enforteix el paper dels ajuntaments com administració més propera als ciutadans.
Com deia el president Montilla en la cloenda, es tracta de construir la Catalunya social, la Catalunya inclusiva, la Catalunya de tots i totes.

En plena sintonia amb el que es preveu a l'estratègia 2020 de la Unió Europea, fem una aposta per l'educació i la cultura com a fonament d'una societat més competitiva i que permeti una economia basada en la indústria, amb un gran esforç en la recerca i la innovació i amb una clara aposta per la sostenibilitat social i mediambiental. Un nou model econòmic que incremente el control sobre el sistema financer, que el volem compromès amb l'economia real, controlant les pràctiques especulatives i amb una clara aposta pel creixement, creant llocs de treball en major quantitat i qualitat.

Revalidem l'aposta per l'estat del benestar, una de les grans aportacions del socialisme democràtic. Més enllà de les polítiques clàssiques en salut, educació i pensions, fem una clara aposta per les polítiques d'igualtat, d'integració i d'atenció a les dependències.

Finalment, fem una aposta clara per un ús sostenible i equilibrat del territori i de l'explotació dels seus recursos, posant un èmfasi especial en la gestió sostenible i responsable de l'aigua i del tractament dels residus.

Estem en una bona posició per guanyar el debat de les idees com sempre i centrarem ara els nostres esforços per guanyar democràticament la batalla política revalidant el mandat del president Montilla; la millor opció per Catalunya.

5 comentaris:

el canalero ha dit...

Ja no us creu ningú, amb les soflames buides del futur.

Retallades de sous, retallades de serveis i un país revoltat. Aquesta és la vostra obra de govern? En les properes autonòmiques recullireu tot el que heu sembrat, 30 diputats i no més.

I després a les municipals continuareu recollin les vostres llavors, Bel majoria absoluta. Ho heu trinxat tot.

Pesteta ha dit...

I a sobre "España se rompe".
el canalero, quan s'en fa massa és per autoritat i credibilitat.

el canalero ha dit...

Ximo, no entenc el teu comentari.

Pesteta ha dit...

Ara ho entendràs enseguida:
"quant se'n fa massa".....en la crítica.

el canalero ha dit...

Credibilitat? El PSC-PSOE? No Ximo no. Cap.