dijous, 22 de gener del 2009

Quan la política es basa en l'aparença i la demagògia

Perplexitat podria ser la paraula, per valorar el darrer comunicat del senyor Bel i Accensi en referència a la polèmica entorn als pous de Vinallop. Però encara ho definiria millor si emprés el mot indignació, suposant que alguna de les coses que fa o diu, em motivessen suficientment, que no és el cas. Qui comenta això, alcalde fins al 2007, va treballar fins al darrer moment del seu mandat per esclarir la situació amb què es trobaria Tortosa en el moment de la descontaminació del pantà de Flix, aquest episodi tant preocupant per al nostre territori i país que es va esdevenir precisament per una manca d'atenció cap a les Terres de l'Ebre dels successius governs de CiU, la formació política del senyor Bel, una herència enverinada que els socialistes hem hagut de solucionar.
I dic que vaig treballar fins al darrer moment perquè si el senyor Bel i Accensi vol dir per una vegada en tot aquest assumpte la veritat, sabrà que una de les coses en que més li he insistit d'ençà el canvi a l'alcaldia, ha estat en la necessitat de reunir-se amb el persident de la CHE, per mantenir els compromisos d'abastament per al municipi de Tortosa, per resoldre una situació que es preveia complicada, com així ha estat. Una reunió a la qual em vaig oferir a acompanyar-lo de bon grat, ja que havia estat jo qui havia negociat directament amb el president de la CHE la situació de Tortosa, la construcció de pous i el possible aprofitament d'aquets. El senyor Bel i Accensi, que de l'oposició no se'n recorda si no és per insultar i desqualificar amb aquest estil mancat d'elegància que el caracteritza, no va tenir en compte aquest oferiment de treball conjunt i va, lamento dir-ho així, aparcar el tema, com acostuma a fer. Després el que ha fet és utilitzar la queixa, legítima, dels veïns afectats per les expropiacions. És legítima perquè tothom té dret a reivindicar els seus interessos particulars, però on el que ha de prevaldre és l'interès general. Quan aquest fet es produeix, cal sobretot donar garanties als afectats, que és probablement el que hauria fallat en tota aquesta situació però que va ser esmenat, rectificar és de savis, per tal d'oferir la tranquil·litat que calia en un sempre difícil procés expropiatori.
Fet això, el senyor Bel, que no recordava potser que era al govern quan va intentar treure, per enèsima vegada, rèdit de les legítimes queixes veïnals, es va trobar enganxat en el seu propi parany. Què els diria als veïns de Vinallop si sabia que com alcalde havia de garantir l'abastament de Tortosa en cas d'emergència i que la solució era i és la construcció dels pous? I va decidir, sense sorpreses, tornar a tirar de veta la seva demagògia habitual amb una escenificació on es treia de la màniga que no ho veia clar i que calia que li donessin garanties de subministrament en determinats llocs de la ciutat, com l'hospital de Jesús, quan com alcalde ja hauria de saber que aquests pous son d'un aqüífer diferent. Des de la resta d'administracions, que han valorat i molt la situació de Tortosa i les Terres de l'Ebre en aquesta problemàtica fins al punt d'acordar una reunió amb el senyor Bel i Accensi a Lleida perquè aquest havia de ser en aquesta ciutat per temes professionals aliens a l'activitat municipal, el que van fer és acceptar posar-li per escrit el que el senyor Bel ja sabia de les moltes reunions mantingudes a aquest efecte. I amb aquest escrit el senyor Bel ja es rentava les mans davant dels veïns de Vinallop, que ara veuen com tot aquell suport s'esfuma perquè Bel ja té l'excusa que volia per dir el que sempre ha volgut dir, que vol els pous per garantir el submistrament per a Tortosa.
Aquest serà un capítol més de la manera de governar la nostra ciutat, de la manera com es tracta a la ciutadania a la que s'empra quan interessa i a la que s'oblida amb un toquet a l'esquena previ haver-se rentat les mans a la pica.
I per acabar, li demano sincerament al senyor Bel, que sobretot es cenyeixi a la veritat. Potser a vostè li sap greu que em continuï preocupant pel futur de Tortosa, però lamento dir-li que ho continuaré fent sempre encara que vostè es pensi que estant a l'oposició ja no tenim veu. I continuaré treballant com ho he fet, ho faig i ho faré des del Senat on li recordo, perquè a vostè ja li va bé dir frases buides de contingut però estridents per obtenir rèdit immediat, que fa poc més d'un mes ja vaig fer una interpel·lació a la ministra de Medi Ambient per aconseguir garanties en el projecte de descontaminació del pantà de Flix. Vostè senyor Bel mai ha acceptat cap dels oferiments que li he fet com a senador, mai, no fóra cosa que algú pensés que era jo i no vostè qui treia les castanyes del foc d'algunes problemàtiques.
Doncs, jo hi continuaré insistint perquè per a mi la prioritat és Tortosa. I de servilisme res, confiança en el govern socialista de Rodríguez Zapatero i les garanties que ofereix. És el govern que va derogar el PHN del senyor Aznar que va comptar amb el suport incondicional de CiU, posició (servilisme potser?) que mai li vàrem sentir criticar. Confiança en el govern d'Espanya que millor ha tractar a les Terres de l'Ebre en els darrers anys, i això no ho oblidem.

1 comentari:

Mc Calan ha dit...

Trobo molt lamentable que tothom que esta en política vulgui treure redits exclusivistes de la seva funció publica per allò de la medalla...
Que jo sàpiga, molts dels èxits del territori no son imputables a personalismes sinó mes aviat al sentit emprenedor i responsabilitat de la població. Això no vol dir que no us necessitéssim com politics, però un cop passades unes eleccions hauríeu de esser mes sinèrgics.
El que es intolerable es que uns estiren per aquí i els altres per allà i com diu la cançó, “segur que tomba...”I el poble això us ho demandarà. Desprès no us queixeu de la desafecció del poble per la política.
En una veritable democràcia, un cop han passat les eleccions , i mes ara, tothom ha d’ajudar a tirar endavant al poble, sigui del partit que sigui. Això es la democràcia, el que feu vosaltres es comèdia partidista ( i parlo referint-me a tots els partits politics ), no voldria que el senyor Sabaté penses que em refereixo exclusivament a un partit en especial.
Us recomano mes diplomàcia pel be de tothom i si algú pot aportar quelcom que ho faci. Sapigueu que el poble no es tonto i us donarà la confiança que ara us manca.