dimecres, 31 d’octubre del 2007

Un nou planejament per a Tortosa

La publicació del text refós del nou Pla d’Ordenació Municipal de Tortosa és una notícia que cal celebrar perquè projecta un nou model de ciutat per als pròxims 20 anys i un creixement de prop d’11.000 habitatges, 4.000 de protecció oficial. Es tracta d’un document vital que planteja un model de creixement sostenible, harmònic i equilibrat a dreta i esquerra de l’Ebre, a nord i a sud de la ciutat, i que té com a objectiu principal la recuperació de la centralitat del nostre nucli històric, un model de municipi i de ciutat mediterrània fet a la mida de les persones. Ha estat un treball minuciós, elaborat, que ha estimat tres quartes parts de les al·legacions que s’hi ha presentat, que ha representat un gran esforç per part de tots i totes i que ara ja veu la llum. A qui hem de felicitar per damunt de tot és a l’equip interdiciplinar que ha elaborat aquest document, dirigit per Sebastià Jornet. El nou POUM es va encarregar al darrer moment del mandat 1995-1999, en el moment en que arribava a la fi la vigència del PGOU del 1986 i l’hem dissenyat, definit i elaborat al llarg d’aquests darrers vuit anys. Els que se n’han encarregat de presentar a l’opinió pública l’aprovació del text refós que en dóna llum verda han volgut incidir en el temps esmerçat fins que ha estat resolutiu. No obstant això, voldria apuntar-los que no hem tardat més del temps empleat en fer efectiu l’anterior pla del 86, ni més que el d’altres plans elaborats arreu del país. Perquè es tracta d’un document clau, vital, on cal escoltar molta gent, on cal consensuar molts aspectes i, sobretot, on la ideosincràsia pròpia del nostre municipi representa un seguit de situacions no exemptes de dificultat. Però la feina feta ha estat molta i el POUM és avui una realitat de la què en som en bona part responsables, tot i que alguns, que fins fa poc es dedicaven a posar pedretes al seu camí, avui se’n vulguin adjudicar el protagonisme. Perquè saben que vam deixar molta feina feta, i bona.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina llàstima que no es tingués en compte els sentiments del nostre poble...

Quina llàstima que no es tinguèssin en compte totes les al.legacions ( unànimes ) dels veïns dels Reguers, amb una manca d'informació lamentable...

L'any 1986, el govern tortosí de CiU va enfonsar el nostre creixement urbanístic. Ara, el govern tortosí del PSC, IC i Independents ens ha acabat d'enfonsar. Quina llàstima...

Joan Sabaté ha dit...

El procés del POUM que s'acaba d'aprovar ha esat el més participatiu en el sentit que s'han fet dos processos d'informació pública. En el primer es van rebre suggerències i en el següent es van presentar les al·legacions formals per les quals s'ha atès a tots i cadascun dels al·legants que ho han demanat i s'han contestat totes, resolent-se favorablement la majoria d'elles.
Els retalls a la recalificació de sòl no urbanitzable en sòl urbà en l'àmbit de la pedania dels Reguers no han estat conseqüència de la voluntat del Govern municipal tortosí que he tingut l'honor d'encapçalar, que va recollir aquestes aspiracions en la seva aprovació inicial i en la provisional, sinó que es deu a la nova filosofia que estableix la Llei d'Urbanisme de Catalunya tendent a protegir el sòl no urbanitzable al màxim i propiciant els creixements urbans concentrats amb estalvi de sòl.
Aquesta filosofia, aplicada pel Govern de la Generalitat, ha topat frontalment amb la pràctica habitual en les nostres pedanies i perifèria de Tortosa de construir habitatges aïllats que tinguin el caràcter de primeres o segones residències.
La política urbanística regulada per Llei respon, i així ha de ser, a l'interès general de país i, per tant, de tota la societat, i un sol poble, per més unànime que sigui la seva voluntat, no pot anar ni contra la Llei ni contra l'interès col·lectiu defensat pel Govern.
Sobta, amic pedani, que pugin els de CiU als Reguers i amb dos cullerades de demagògia i una de desinformació li hagin servit un cafè d'allò més convincent.

Anònim ha dit...

Amic Joan,

Quan he llegit la teva contestació m'ha semblat com si no haguèssis estat vuit anys d'alcalde de Tortosa i uns quants anys més com a regidor de l'ajuntament, i no coneguèssis el poble de Els Reguers, com jo sé que el coneixes.

Natros mai hem volgut anar ni contra la Llei ni contra l'interés col.lectiu defensat pel Govern. L'única cosa que demanàvem i demanem és poder créixer harmònicament, la qual cosa no podíem fer amb el PGOUM de 1986 ni podem fer amb el POUM aprovat ara.

Ja saps que et vàrem enviar una carta signada per TOTS els representants polítics del Consell Assessor de la pedania i per totes les Entitats del poble, en la que mostràvem el nostre rebuig al POUM.

També saps molt bé que no tinc el costum de beure “cafès convincents” ni “combregar amb rodes de molí”.

Aquest POUM potser ha estat el més participatiu, com dius, però per al poble dels Reguers ha estat molt desafortunat, donades les expectatives que ens havíen manifestat tant el regidor d'Urbanisme Sr. Martín com el Sr. Jornet, redactor del mateix.

No vull entrar en cap polèmica, que no porta enlloc. L'únic que et demano i sé que tindrem, és la teva ajuda per aconseguir entre tots les modificacions puntuals al POUM que siguin raonables, tant per Els Reguers com per a la resta de pobles que conformen Tortosa.

Joan Sabaté ha dit...

Sap que conec perfectament Els Reguers, que els seus veïns i veïnes tenen la meva estima, com tots i cadascun dels veïns i veïnes del nostre terme municipal. Així com no tingui cap dubte respecte a que estaré al costat de la gent dels Reguers des de les meves responsabilitats polítiques per ajudar-los en les modificacions urbanístiques que es puguin impulsar així com en qualsevol altra qüestió en què pugui ser un interlocutor útil davant les administracions superiors. I ja sap que els meus comentaris estan fets des del coneixement com alcalde que he estat, com a professor i com a tortosí.