dilluns, 2 d’octubre de 2006

Un nou punt d'encontre, Renfe

L’evolució i el progrés són característiques gairebé intrínsiques de les ciutats, en canvi gairebé permanent, per millorar, per adaptar-se a les noves necessitats, a les noves maneres d’entendre la vida i viure-la: per créixer. Des de l’arribada a l’alcaldia de Tortosa i des del PSC, sempre hem tingut clar aquest concepte de ciutat, de i per a les persones, i en aquest anhel hem estat treballat inesgotablement al llarg d’aquests gairebé vuit anys de mandat.
Hi havia molta feina per fer, és cert. Veníem d’un període d’estancament i immobilisme que calia superar. Posar fil a l’agulla ha estat una tasca àrdua i, de vegades, complicada, però avui veiem i recollim els fruits de tantes i tantes hores esmerçades en construir aquesta ciutat de tots i totes. Fidels a un model de ciutat que es basava, sobretot, en un creixement equilibrat hem elaborat un nou pla general, que té en compte aquesta premissa, estem desenvolupant el Pla Integral del Casc Antic de Tortosa (PINCAT), que permetrà la recuperació de la nostra ciutat històrica i que ha rebut una important injecció de la Generalitat, i hem construït un seguit d’equipaments de gran importància com a capital de l’Ebre com són el nou pavelló firal, la biblioteca Marcel·lí Domingo o les rehabilitacions de l’antiga església Sant Domènec i l’Escorxador. Tot això sense oblidar la tasca feta als nostres pobles, on hem construït, entre altres, dos nous casals culturals.
Però la nostra feina és continuar avançant, per no quedar-nos enrere. Hi ha encara més projectes, més millores, perquè la nostra ciutadania és moderna, avanguardista i vol també tots els avantatges propis de l’estat del benestar. En aquest sentit, amb vista al proper mandat, el gran projecte serà el desenvolupament urbanístic dels antics terrenys de Renfe, que adquirirem en breu. Aquest projecte és el que canviarà definitivament la imatge de la ciutat un cop aconseguit l’equilibri urbanístic en el casc urbà de la nostra ciutat i ara la nostra aposta és potenciar el seu centre. Mitjançant el conveni amb Renfe, eliminarem el gran obstacle que és la via dels ferrocarril, que separa les dos parts de l’eixample noucentista, i que ens permetrà la continuïtat des de la plaça d’Alfons XII, amb la connexió dels carrers Màrtirs 1640 i Cervantes amb la Ronda Docs.
El nou centre s’estructurarà, així, a partir d’una gran rambla que seguirà el traçat ferroviari des de l’estació fins al riu. La superfície total afectada per l’actuació és de 56.196 metres quadrats, 22.295 dels quals són els que comparem a Renfe, amb una inversió de 3.600.000 d’euros. Una dada significativa del projecte és que un 85% de la seva superfície estarà destinada a espai públic. Això suposa una edificabilitat prudent d’1,10 m2 per metre quadrat de sòl, el que representa una sostre de 24.524 metres quadrats, amb un 55% destinat a habitatges i un 45% per a usos lúdics, comercials i terciaris. Es pot comprovar que l’objectiu és que sigui un espai molt obert, amb força zona verda i grans carrers. Exemple de la filosofia de creixement de les ciutats actuals, més còmodes, més agradables, ciutats per ser-hi i estar-hi.
I, evidentment, l’altre gran atractiu d’aquest nou espai que guanyem per a la ciutat per a tots els tortosins i tortosines és aquest 45% per a usos lúdics, comercials i terciaris, que han d’encabir 6.000 m2 de superfícies comercials mitjanes que se sumaran als 9.000 m2 del barri de Ferreries, previstes en el Pla d’Orientació d’Equipaments Comercials. Aquesta nova àrea potent ha de reforçar el centre comercial i el seu lideratge en tota la gran àrea d’influència tradicional del comerç tortosí com són les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Maestrat.Per tant, Tortosa, amb el PSC i les polítiques decidides adreçades a les persones hem apostat perquè la nostra ciutat canviï, es mogui, perquè el moviment és vida. I mirar enrere, està clar, que ja no ens val la pena.

3 comentaris:

Ma. Cinto ha dit...

Sr. Alcalde Joan Sabaté,

No entenc com en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya vostè no hi figura en les llistes. Ja què en aquests pocs anys que ha estat com a diputat al Parlament de Catalunya representant les TE, no hem perdut ni un totxo de la nostres rodes. Tot el contrari, hem recuperat la dignitat de tornar ha ser ebrencs, gràcies a una universitat pública que vostè havia promés i ha complert. A un compromís ferm d´un nou hospital i d´altres noves infraestructures i tecnologies que ara no nombraré per aquestes terres, com són p.ex. l´entrada a l´hospital Verge de la Cinta. Que a tots els ebrencs ens farà molt de goig veure-la algun dia acabada, ja que estic segur que s´acabarà.

Estar clar que hi ha que donar-li un temps per a veure el fruit d´un bon polític. Que malgrat tota la seva bona fe i intenció no ha sabut rodejar-se de la gent i l´equip adequat, sempre i quan des de la meva més honesta opinió, sent sabedor dels grans talents i personatges adequats que en seu actual partit vostè té.

Estar clar que Roma no es va fer en un dia, i estar clar que el PHN
que vostè i els seus van defensar amb ungles i dents, si guanyen les dretes nacionalistes i no nacionalistes volverem a saber-ne més de la patata calenta que ens ronda el cap. I estar clar, que les arques que van deixar les dretes nacionalistes i no nacionalistes buides, les heu tingut que afrontar de la millor forma possible per tornar a omplir.

És molt fàcil, fer política de dreta (llenya de l´arbre caigut), p.ex. incrementar els impostos, més endeutament de les famílies per poder gaudir de 60m2. on si vols tenir espai vital et tens que comprar el cotxe aquest que anuncien per la tele, o estar tot el dia amb la parenta estirar al llit.

Resumint no entenc com vostè no serà candidat a diputat en representació d´aquestes terres que tant estima. I veig que tant vostè com natros, seguirem pagant l´autopista més cara que els de Tarragona.

s´Acomiada atentament Ma. Cinto

joan mulet ha dit...

Heu encetat un bon paquet de projectes nous. Que finalment siguin bons o no, dependrà de la qualitat en la seva execució. Imagino que tota persona cabal, des d'una punta a l'altra de l'arc polític, pretén el millor resultat tant per a benefici públic com per orgull propi.

Heu marcat les fites pels propers quinze anys almenys. L'alcalde que resolgui finalment el PINCAT i l'urbanització de la Renfe, crec que s'endurà un bon pessic de glòria.

Ara bé: I que passa amb tot el què ve d'abans i encara no mou (tipus Mercat del Peix, p.e.). Què passa amb el dia a dia, amb un urbanisme tan precari i no solament als eixos que per fi ataqueu. Què passa, en definitiva, amb tot allò que no es veu però que es percep.

Espero que els projectes, els somnis, no us facin perdre el món de vista. Perque ho pagarem tots.

"El moviment és vida"... Ultimament, per aquestes terres som molt donats a definir la vida.

Doncs, la vida és termodinàmica (Lynn Margulis, "Captant genomes. Una teoria sobre l'origen de les espècies".)

Jo, és que tinc la manía de buscar explicacions socials, no tant en la Filosofia o la pròpia Història com en altres camps científics. I ho recomano.

ess ha dit...

jajaja... amb perdó. Brutal lo de la sra ma cinto. Ni idea del que diu. Pregunte-li al PSC per què no vol a Sabaté a les llistes i potser, si troba a la persona apropiada, s'enportarà una sorpresa. Mire, aquest alcalde ja va de retirada, entre altres coses,perquè ha estat un mal gestor, ELL I EL SEU EQUIP.
La ciutat està deixada de la mà de Déu, paralitzada. L'actual equip de govern de l'Ajuntament només sap viure de projectes faraònics que no van enlloc, i això si s'acaven fent!.

Mire, el sr. sabaté de promeses ja n'ha fet moltes i la seva credibilitat és en aquest moment pràcticament nula. Només cal que surti al carrer i parli amb la gent de Tortosa.

Salut, ànim i a seguir somiant!