Ahir dijous, François Hollande, candidat socialista a les eleccions a la presidència de la República Francesa, va celebrar el míting de tancament de campanya a Toulouse. A l'acte hi va assistir una nombrosa delegació del PSC i entre ells un grup de companys de l'agrupació de Tortosa.
La previsible victòria d'Hollande diumenge va envoltada d'una gran esperança per l'esquerra europea i molt especialment per als socialistes. Amb la greu crisi que afecta bona part d'aquest món d'economia globalitzada i especialment la vella Europa, és imprescindible un cop de timó en les polítiques que s'estan aplicant. Cal substituir les polítiques centrades en l'austeritat, com única recepta, que són aprofitades pels governs conservadors per retallar els drets socials de la majoria, per polítiques que combinin la necessària austeritat amb polítiques de creixement, que incentivin la inversió, començant per la implicació del Banc Central Europeu i que generen confiança, creixement i llocs de treball. Tot acompanyat per una necessària reforma fiscal que comprometi més als que més tenen, en el finançament dels serveis públics. El pes específic de França dintre de la Unió Europea la fa determinant per aquest canvi de polítiques.
L'esperança ens torna a venir del nord, del Pirineu enllà, com tantes vegades d'ençà la Revolució Francesa. L'esperit republicà, la consciència cívica, en definitiva la profunda convicció que en política tot està en mans de la sobirania exercida pels ciutadans amb el seu vot, torna a ser el millor referent. Davant del pessimisme, en què ens vol instal·lar la dreta, per convèncer-nos de que no hi ha cap alternativa, cal l'optimisme, la convicció que una vegada més és possible el canvi. L'optimisme és progressista, és d'esquerres.
Als meus alumnes, en les classes d'història, sempre els he repetit que no és certa aquella expressió tòpica que tot sempre ha estat igual i res no es pot canviar. Conèixer la història ens demostra que és possible canviar per milllorar, estem davant d'un nou canvi històric i hem d'aconseguir que sigui a favor de la majoria, dels treballadors. Aquest canvi s'ha de donar en el context europeu, som Europa i les polítiques que ens afecten es decideixen en el marc europeu. Diumenge s'inicia el canvi a França i després ha de continuar per tota Europa.