Dimarts passat vam celebrar l'acte central de campanyadel PSC de les Terres de l'Ebre a Tortosa, un èxit d'assistència de públic, més de vuit-centes persones al Pavelló Firal, en un dia feiner i a les 19,30, en horari encara comercial. La nostra primera candidata i ministra Carme Chacón va fer una intervenció extraordinària, que va arrossegar al públic a un veritable estat d'eufòria. Sobretot va ratificar la posició dels socialistes davant les propostes transvasistes de la dreta i va assegurar amb rotunditat i sense cap mena d'ambigüetat, que la continuïtat del govern socialista de J.L. Rodríguez Zapatero és l'única garantia que el projecte de transvasament, continuï ben guardat en un calaix.
De fet el debat de l'aigua, malauradament no s'ha esgotat. L'ajuntament de Tarragona, ha aprovat posar a disposició de l'ACA uns pous per si es dona una situació d'emergència a Barcelona i se n'ha de garantir l'abastament, de manera puntual i per aquest any, mentre no entren en funcionament les dessaladores de Cunit i del Llobregat. Immediatament surten els mercaders de l'aigua, els dirigents de les comunitats de regants, entitats que varen negociar el minitransvasament regulat per la llei 18/1981 a canvi de compensacions econòmiques per a les seves organitzacions i que mentre va durar el debat sobre el PHN de PP i CiU sempre varen dir que no volien un transvasament de l'Ebre, perquè volien de nou vendre aigua de les seves concessions.
Els dirigents d'unes entitats que agrupen als propietaris del Delta i on voten les hectàrees i no les persones, encapçalats per un exregidor tortosí del franquisme el Sr. Lluís Pegueroles, pretenen liderar un moviment territorial i que els segueixin els ajuntaments, en contra de l'acord i amenaçant amb accions judicials. Immediatament i com no podia ser d'altra manera, ha sortit el Sr. Bel i Accensi, alcalde de Tortosa en la mateixa línia i amenaçant amb una declaració institucional. Seria sobrer recordar, si no fora per que de vegades es perd la memòria, que el senyor Bel i Accensi es dirigent de CiU, partit que va recolzar el PHN del sr Aznar, i no recordo cap declaració institucional seva d'aquella època, ni recordo haver coincidit amb ell a Brusel.les, Barcelona, Palma, València, Barcelona, Saragossa, Tortosa o Amposta entre altres de les moltes mobilitzacions liderades per les plataformes en defensa de l'Ebre. Això si, ara el seu candidat el Sr. Duran i Lleida, a Tortosa diu que es varen equivocar, però no per que la política de l'aigua que defensaven fos equivocada, si no perquè els hi va anar malament en vots. Perquè aquests dies en campanya els Srs. Jordi pujol i jordi Jané estan atacant els socialistes al Camp de Tarragona recordant que en els seu moment, vàrem votar en contra de la llei del minitransvasament.
Que tota aquesta colla neguen ara, una actuació estrictament solidària de l'ajuntament de Tarragona, ofen la intel·ligència. Els socialistes en la nostra oposició als transvasaments de l'Ebre, sempre hem mantingut la nostra negativa a utilitzar l'escassa aigua de l'Ebre, per atorgar concessions permanents destinades a sostenir creixements desequilibrats i desequilibradors fora de la conca. Però sempre hem dit que si era necessari, puntualment i per consum humà, quan fora necessari seríem solidaris.
3 comentaris:
El Consorci d'aigües té actualment 71 ajuntaments consorciats i es troba en plena expansió. Perquè és l'Ajuntament de Tarragona el que ven l'aigua a Barcelona i no ho fa el propi CAT?
No pot ser que per un costat al Consell de l'Administració del CAT estigui l'alcalde de Tarragona (com a membre nat) i en canvi que vengui l'aigua sigui l'alcalde de Tarragona a títol individual com a representant del municipi. Legal ho serà. Però crec, que moral i èticament hi ha alguna cosa que grinyola.
I no ho dic des de cap òrbita partidista.
Emili,no se veure les implicacions que insinues, quant a que l'alcalde de Tarragona, opte per una o altra possibilitat, estant convençut com hi estic, de que no és una decissió per fer negoci,més aviat és una qüestió de solidaritat. Amb tot enviar aigua del CAT, seria enviar aigua a Barcelona des d'una altra conca i en el cas de Tarragona no.Tot i que no es pot negar,que tal i com preveia la llei 18/1981,el minitransvasament ha servit per recuperar els aqüifers del Camp de Tarragona.
No hi havia cap insinuació. El que volia dir, era que si el CAT té 71 ajuntaments consorciats, i l'alcalde de Tarragona és membre del consell d'administració, perquè l'ajut excepcional per la sequera no surt del CAT, i en canvi surt de l'Ajuntament de Tarragona, liderat pel mateix alcalde? NO seria més lògic que fos el propi CAT el que dones solucions a la excepcionalitat, com d'altra banda ja es va fer una vegada amb les Balears? Perquè maregen la perdiu d'aquesta manera?
Publica un comentari a l'entrada