diumenge, 3 de febrer del 2008

2a Trobada de blocaires ebrenc II

Avui, de fet a l'hora que som ja he de parlar d'ahir, ja he participat en la segona trobada de blocaires ebrencs, com a convidat a una taula redona de polítics amb bloc... res més que expressar el meu agraïment i felicitació als organitzadors.

El que si voldria comentar és la darrera intervenció d'un dels participants, fent una crida a cel.lebrar el 800 anniversari del naixement de Jaume I "El Conqueridor" com una data especial per als Països catalans. M'hauria quedat estupefacte si no fora per que, com deia Paco Sancho a la taula rodona, aquí ens coneixem tots.

M'agradaria saber per que hem de cel.lebrar l'anniversari de qui a sang i fetge i sobre una muntanya de morts, per la via del genocidi cultural, va acabar amb l'extraordinaria cultura que s'havia desenvolupat a l'orient d'Al-Andalus, el 1238, tal i com noranta anys abans havia succeit amb el regne de Tortosa i un any després amb el de Lleida.

Aquest dissabte, el president valencià i l'alcaldesa, amb el cardenal arquebisbe, han cel.lebrat un Tedeum a la catedral, rememorant el que el rei Jaume va ordenar després de la conquesta per cel.lebrar la seva victòria, sobre els sarraïns. La pregunta retòrica, és per que, els veïns dels països catalans que no participem de l'esperit de creuada hem de cel.lebrar l'efemeride? i per que les imposicions culturals per via de conquesta, de vegades son lloables? Per que son les nostres? Per que el rei Jaume és el fundador de la nació catalana(entenent per tal els Països Catalans), ell que mai va tenir el més mínim concepte de nació, que en la seva accepció actual és contemporani de la revolució francesa de 1789, i que ho va evidenciar en repartir els seus regnes entre els seus fills Pere i Jaume com qualsevol pare fa amb els seus bens patrimonials?