dijous, 20 de juliol del 2006

La Festa del Renaixement: promoció econòmica, cultural i turística de Tortosa

Aquests dies havien d’ésser amb tots natros, els nostres amics fraternals de Tartous, la ciutat siriana amb què hem iniciat un procés d’agermanament. L’enèssima reedició del conflicte no resolt, de l’orient mitjà, provocada per les accions terroristes de Hamas i Hezbolà i la desproporcionada i no justificable reacció d’Israel, amb una gran afectació de la població civil, han fet que la seva visita i els actes d’agermanament s’hagin hagut d’ajornar. Síria es veu afectada per l’onada de refugiats libanesos que arriben al seu territori i per l’amenaça d’implicació que sona reiteradament des de l’inici del conflicte.

Vull exposar públicament, com he fet per escrit i verbalment, el nostre desig que la pau retorni a la zona i que la ciutat de Tartous no vegi estancat el seu camí de progrés social i econòmic tant treballosament iniciat i alhora tan fràgil, amb la convicció que aviat els podrem rebre a Tortosa.

Sovint, fora de la nostra ciutat, em pregunten per la nostra Festa del Renaixement, em sembla que estan en la convicció que la festa té els seus orígens en el mateix segle XVI. Realment la nostra festa ha arrelat, és forta, és plenament nostra i s’ha convertit en un element potentíssim de promoció de la ciutat i del territori. Promoció turística i, per tant, econòmica, en un moment en què el turisme s’ha convertit en un dels sectors amb més expectatives de creixement. Hi invertim molts d’esforços i molts recursos entre tots, però val la pena.

Si bé el concepte de Renaixement, en la seva accepció històrica, té un sentit cultural també és cert que avui el podríem utilitzar en la seva vessant socio-econòmica. Al segle XVI es valoritza el nostre paper de terra de cruïlla, de la mateixa manera que ho havíem estat als segles XIII i primera meitat del XIV, quan amb la conquesta del regne de València, Tortosa i les Terres de l’Ebre deixen de ser terra de frontera. Una vegada més, com en l’antiguitat, pren força la nostra condició de lloc de pas i de contacte comercial. Tortosa és un mercat important, que superada la crisi dels segles XIV i XV es recupera amb força, seguint més la dinàmica valenciana que no la catalana, de recuperació més lenta.

Avui, amb totes les infrastructures que recentment hem projectat per al nostre territori, revalidem el nostre paper de punt d’encreuament de les vies de comunicació de sortida de la Vall de l’Ebre cap al mar que aquí es creuen amb l’eix de la Mediterrània. Pren plenament sentit amb el projecte de desdoblament de l’eix de l’Ebre, inclòs en el Pla d’Autovies de la Generalitat, que es creuarà a l’alçada de Vinallop amb la futura A-7, l’autovia de la Mediterrània, que s’afegeix a la ja existent autopista AP-7.

La millora estratègica en les comunicacions i el paper del nostre territori des del punt de vista logístic són claus per al nostre creixement industrial, a la vegada que reforcen la nostra accessibilitat de cara al turisme. Tortosa renaix amb força.

El nostre conjunt patrimonial, un dels més importants de Catalunya, és la nostra principal oferta turística. El conjunt d’arquitectura militar s’allarga des de la Suda, del segle X, fins al fort d’Orleans, del segle XVIII, amb més de quatre quilòmetres de muralles i un conjunt de fortificacions dels segles XVII i XVIII seguint el model Vauban. La catedral de Santa Maria i el Palau Episcopal, el call jueu, els palaus del segle XV, aquest conjunt dels Reials Col·legis renaixentistes i l’arquitectura modernista, entre altres, configuren un conjunt que estem promocionant, que cada vegada atreu més turistes a Tortosa i que aquesta festa permet donar a conèixer. Precisament, en aquesta tasca de promoció turística hi estem abocats i hem aconseguit que a partir d’aquest proper dimarts, els Reials Col·legis obrin al públic, amb un informador turístic que ens permetrà finalment mostrar una de les principals joies del nostre patrimoni als turistes que ens visiten.

Vull expressar també l’agraïment pel suport rebut des del Govern de la Generalitat, amb la declaració de Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya de l’any passat i el lliurament de la Placa d’Honor del Turisme, a la qual es va afegir la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional per part del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Així mateix el nostre agraïment pel suport del vostre departament a la recuperació de l’antic Escorxador, que albergarà, entre altres equipaments, un centre d’arts plàstiques; l’ajut de l’u per cent cultural per a recuperar un tram de la muralla; el compromís d’elaborar el Pla Director de les Muralles, i la col·laboració per refer les escales de la Catedral alhora que urbanitzem la plaça del davant.

També vull agrair molt especialment, en nom de la ciutat, al conseller Ferran Mascarell que hagi acceptat fer de pregoner d’aquesta onzena edició de la nostra Festa del Renaixement.

Finalment, voldria fer un reconeixement a la tasca dels impulsors de la Festa al llarg dels anys i d’aquesta edició. El President Honorari, el senyor Ramon Cardús; el seu director fins la passada edició, Enric Roig; el senyor Ismael Roldan, que fou regidor responsable de la Festa; el senyor Jordi Bonilla, primer tinent d’alcalde i actual responsable; la senyora Eva Ortega, cap del servei de Presidència i que ha assumit des d’aquesta edició les funcions de la direcció tècnica, i les senyores Núria Segarra i Esther Galindo, historiadores que han dotat la festa del rigor necessari i portadores de l’estendard en aquesta edició. Així com a tot el personal de l’Ajuntament que fa possible la nostra Festa, als voluntaris, als comerciants, al moviment veïnal, i a totes les tortosines i tots els tortosins sense excepció.

Bona Festa del Renaixement!!!