Dimarts, 27 de juny, vaig tenir l’oportunitat com alcalde de participar en la presentació de l’edició facsímil de la revista Géminis, una acurat treball que ens permet recuperar la memòria històrica d’una generació que va mantenir viu l’esperit cultural de la ciutat en una època difícil. Van ser molts els que van créixer llegint i, fins i tot, rellegint, alguns dels articles que s’hi reproduïen, assumint molts cops les reflexions i, sobretot, va permetre informar sobre l’activitat literària i artística que es produïa, que era molta.
El juliol de 1952, en l’editorial del primer número de la revista, s’hi llegeix sota un valent titular “De la indiferencia hacia la república de las letras” precisament la predicció del que acabaria sent Geminis com a referent de la història cultural de Tortosa i les Terres de l’Ebre. “He aquí una nueva revista Géminis. Está con vosotros. Mañana podréis decir que la visteis nacer, que fue el suyo un parto gozosísimo. Quizá también la veáis morir. Esta es nuestra suerte. Tal vez entonces se os quede amarilla en los dedos y lloréis un poco en su memoria”. També resumia tot una declaració d’intencions del que serien els 43 números de la revista “Y cada vez os contaremos una fábula nueva que nos habrá crecido del corazón, sin que os deis cuenta de la sangre que nos ha costado”.
Us recomano la lectura o relectura d’aquests números i que us recreeu amb aquesta bella edició facsímil. Els qui no coneixíeu Geminis, hi descobrireu un magnífic document de pensament i creació, d’escriptors i d’artistes, que van representar i representen la contemporaneïtat d’un temps històric difícil. Geminis va agrupar generacions de joves inquiets per la cultura, que no havien estat protagonistes de res en la guerra civil, per raons bàsicament d’edat. Una generació d’intel·lectuals qualificats que han estat mestres i referents per a generacions posteriors.
Durant deu anys, Geminis fou la revista de la vida intel·lectual de Tortosa. Eina de projecció i coneixença d’una generació que tingué en la cultura una finestra potent i única, per mirar més enllà dels límits que imposava la dictadura. Fou, curiosament, la generació difusora de la cultura catalana i espanyola i dels seus principals protagonistes aquí a casa nostra.
Aquesta coedició, realitzada per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa, ens permet homenatjar tota una generació, i molt especialment Gerard Vergés i Jesús Massip, dos dels intel·lectuals més insignes que ha donat Tortosa en les dues darreres dècades. Amb aquesta generació hi tenim un deute i cal, també per justícia històrica, agrair-los públicament la tasca feta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada