Les eleccions europees que celebrem aquest 7 de juny són una cita clau també per als ebrencs i les ebrenques. La futura composició del Parlament Europeu, amb indicis que es pot produir un retrocés de la dreta, ens fan albirar que el canvi a Europa és possible. Per a això cal que fem un esforç, que ens impliquem i, sobretot, que participem en aquesta cita electoral per evitar que continuïn governant precisament aquells que amb les seves polítiques ens han dut a la crisi econòmica actual. Ens han preguntat aquests dies perquè en les nostres tanques de campanya hi surten els rostres de dirigents conservadors com Berlusconi, Bush o Aznar. Doncs perquè creiem que exemplifica clarament quines són les dues visions d'Europa que ens juguem en les properes eleccions. Front a les polítiques de la dreta, ens cal una Europa que es preocupi realment per les persones i que prioritzi les qüestions socials davant el mercat i els interessos partidistes.Però és que a escala territorial, en l'àmbit de les Terres de l'Ebre, Europa és clau. Com ho va ser en la nostra lluita contra el Pla Hidrològic Nacional del PP. Gràcies a la directiva marc de l'aigua europea vàrem tenir una garantia que ni aleshores ni ara és possible un projecte transvasista com el que pretenien el PP i CiU. Ens va donar suport, als milers i milers d'ebrencs i ebrenques que vam viatjar en més d'una ocasió a Brusel·les. El suport europeu aleshores va ser vital per aturar l'espoli. Un transvasament que després seria derogat pel govern socialista, amb José Luis Rodríguez Zapatero. Per tant, Europa és el marc del nostre futur i nosaltres hem de decidir el futur d'Europa.
Les institucions europees, a més, cada cop tenen més pes en la nostra vida quotidiana. En aquest sentit, aquí a l'Ebre l'activitat agrària és encara molt important. I la major part del pressupost comunitari es destina a la PAC (Política Agrària Comuna) que es tradueix en subvencions per als conreus de l'arròs, l'olivera i els cítrics, a més de sufragar bona part de les infraestructures bàsiques del món rural: camins i regadius, però també ajuts per al nostre important teixit agroindustrial i cooperatiu. Europa cofinança els programes Leader per al desenvolupament rural i, a més, hi ha moltes línies d'ajut als pagesos i pageses. Els socialistes europeus i els catalans som conscients que l'agricultura és una activitat estratègica i cal millorar encara més les condicions dels que viuen i treballen al món rural. Per tot això, també és important no perdre de vista la incidència que Europa té en la nostra forma de vida.
Les properes eleccions al Parlament Europeu necessiten de tots i cadascun de nosaltres. No podem restar-ne aliens. El resultat pot marcar un punt d'inflexió i garantir una majoria progressista. Un punt d'inflexió que els EUA ja han aconseguit amb Barak Obama. Ara aquest partit es juga a Europa. El canvi és possible i l'aconseguirem.
2 comentaris:
divergències a banda ( que les tinc ) això d'Europa, realment, ens ho acabem de creure, tots plegats?. Nomes un detall: Com es possible que a hores d'ara ja s'hagin fet eleccions a dos països i a la resta es cel·lebren el diumenge?. Peró el greu no es el fet de les eleccions, el greu es que es donen a conèixer els resultats d'una part dels electors europeus. Que no votem tots pel mateix, encara que no els mateixes candidatures?.
Resulta que aquí uns dies abans del dia D, fins i tot no es poden publicar enquestes i sondejos sobre les votacions, inclús fem el dia de reflexió i ara resulta que una part dels electors europeus voten abans que la resta i van i ens diuen els resultats, no se si condiciona poc o molt, el que se és que ni els propis promotors i dirigents europeus sembla no creure-hi massa. Insisteixo, no es exactament el mateix, ja ho se, però es com si a les eleccions generals a Espanya unes autonomies fessen eleccions abans que la resta i es donessin els resultats.
Nomes espero, millor dit, desitjo , que els resultats coneguts no siguen premonitoris.
Els resultats obtinguts, malauradament han estat premonitoris i el que és pitjor, poden marcar un retrocés en la construcció europea, atenent al caràcter marcadament euroescèptic de bona part de la dreta i especialment de la ultradreta.
El fet de que només hi hagués una recomanació de la comissió i no una ordre d'obligat compliment, quant a la públicació de dades, evidencia una certa feblessa de les institucions europees. Amb tot entrem en una molt mala legislatura per canviar això.
Publica un comentari a l'entrada