Ahir vaig intervenir en el Ple del Senat en representacó de l'Entesa Catalana de Progrés en el debat sobre la ratificació del Tractat de Lisboa. Aquest tractat avança en una Europa més democràtica, eficaç i transparent a la vegada que passa a tenir una veu única en l’escena internacional.
Estem donant un pas endavant tot superant la crisi que va provocar la no aprovació del tractat de la Constitució europea. Ara, amb el Tractat de Lisboa recollim una aspiració secular: la construcció d’Europa. És el que Ortega va anomenar a La rebelión de las masas “el fons comú europeu”, un substrat comú dins de la diversitat. L'europeisme està molt arrelat al catalanisme d’esquerres i revalidem la nostra aposta per una Europa federal.
Amb aquest tractat, Europa passa a tenir personalitat unitària, amb una veu única en un món globalitzat, i s’avança en una Europa més democràtica i transparent. En aquest sentit, es reconeix la iniciativa ciutadana, es preveu la retirada de la Unió per a qualsevol estat membre, es dissenya una Europa més eficaç, es crea el càrrec de president del Consell europeu i es rebaixa la necessitat de la unanimitat en les grans decisions. El Tractat de Lisboa millora la capacitat d’actuació en matèries que afecten a la qualitat de vida dels ciutadans, és una Europa de drets i valors que avança també en seguretat, defensa i medi ambient.
L'Entesa va tenir llibertat de vot per decidir sobre aquesta ratificació. La majoria socialista vam vota-hi a favor, però som un grup plural i hi ha membres que veuen amb més gravetat algunes de les limitacions del Tractat, com l’excessiu paper dels estats i el limitat paper del Parlament Europeu i dels parlaments autonòmics.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada