La situació de sequera que viu el nostre país ha conduït als nostres governs, espanyol i català, a prendre un seguit de mesures per tal de garantir el subministrament d’aigua a l’àrea del Ter-Llobregat d’acord amb la responsabilitat que cal esperar d’un govern seriós i representatiu democràticament. Des de l’any 2004, tots dos governs han desenvolupat una sèrie de polítiques en el marc de la Nova Cultura de l’Aigua que han permès gestionar millor la demanda, afavorir l’estalvi i la reutilització, millorar l’aprofitament dels aqüífers subterranis i l’inici de la construcció d’una gran planta dessalinitzadora al Prat de Llobregat, més enllà dels projectes d’ampliació de la planta de la Tordera i el disseny d’una nova planta a Cunit, al Baix Penedès.
Tammateix la situació d’emergència fruit de la sequera ha arribat abans que la dessalinitzadora del Prat pugui entrar en funcionament, això ha obligat a plantejar-se la possible aportació puntual de recursos hídrics procedents de fora de les conques internes de Catalunya, decisió que s’ha concretat amb el Reial Decret Llei 3/2008 que preveu connectar les xarxes de subministrament del CAT-ATLL, un text legislatiu que fixa aquesta transferència com una mesura temporal i d’emergència fins que entri en funcionament la dessalinitzadora del Prat. Un reial decret aprovat per un govern de convicció antitransvasista i previst per una situació d’emergència, solució que comparteixo plenament.
Aquesta solució ha aixecat un ampli debat i reaccions socials i polítiques diverses, entre partidaris i detractors de tot tipus. Entre aquests darrers, ens trobem amb els que reclamen aigua a dojo en direcció sud i altres que han estès la malfiança en les intencions del govern, tot donant per fet que la transferència esdevindrà permanent.
Els darrers dies, però, s’està produint un increment fort de la pluviometria que té com a conseqüència l’inici de la recuperació dels recursos emmagatzemats als embassaments de les conques del Ter-Llobregat. Aquesta situació, no només allarga la possible entrada en vigor de les indesitjades restriccions sinó que allunya la sensació d’emergència entre la ciutadania. En aquest sentit, ja la setmana passada des del PSC de l’Ebre vam instar al govern de la Generalitat que si continuava la tendència d’increment dels recursos als embassaments es paral·litzés l’enviament d’aigua per vaixells a Barcelona.
Però aquest cap de setmana ha continuat plovent, afortunadament, amb la qual cosa la situació ha millorat una mica més, tot i reconèixer que encara estem lluny de les reserves necessàries per garantir l’abastament de l’àrea del Ter-Llobregat. Per aquest motiu, considero oportú tenir en compte les reflexions encetades ja la setmana passada pels científics de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, que per a mi tenen tot el meu respecte intel·lectual i personal, reflexions que ahir mateix també feia seves la mateixa ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa. És el moment de plantejar-se una moratòria en el projecte de perllongació de la xarxa del CAT i la seva connexió amb la xarxa ATLL, per veure si l’increment de reserves hídriques fa innecessària la seva construcció. Entenem que aquesta és una decisió que han de prendre els dos governs, però que afavoriria la recuperació de la plena credibilitat dels governs de convicció antitransvasista davant els sectors socials més crítics en aquests moments, especialment a les Terres de l’Ebre, expressat en la manifestació de diumenge passat a Amposta, a l’hora que frenaria les demandes transvasistes del PP i de CiU, els grans defensors de polítiques de gestió d’aigua basades en transvasaments estructurals. El govern ha demostrat una gran responsabilitat desenvolupant mesures per donar solucions a aquesta problemàtica amb polítiques concretes i no fiant-ho tot a si plourà o no plourà com van fer durant 23 anys els governs de CiU.
Superada aquesta crisi conjuntural, la posada en marxa de les dessalinitzadores del Prat i de Cunit ha de garantir en el futur immediat l’abastament tant de l’entorn metropolità de Barcelona com de Tarragona i culminaran amb èxit les polítiques desenvolupades pel govern socialista a Madrid i el govern de l’Entesa Nacional de Progrés a Catalunya. Aquestes dessalinitzadores, connectades a les dues xarxes són la millor garantia d’abastament amb vista als propers anys. I la millor garantia de manteniment dels cabals de l’Ebre, necessaris per mantenir tot el nostre ecosistema i la nostra esperança positiva de futur.
9 comentaris:
Sr. Sabaté aquesta reflexió que fa vosté al seu bloc i que ens deixa compartir esdevé d'una coherència que denota convicció profunda i una gran carrega d'honestitat, per no parlar de valentia política, peró cal deixar les coses com vosté fa al seu just lloc.
La derogació del PHN que va fer el govern Zapatero l'any 2004 i la posada en marxar acte seguit del programa AGUA inspirat per la NUEVA CULTURA DEL AGUA fa que els projectes de "tubo per un tubo" siguin substituits per les 12 dessaladores del litoral mediterràni amb un pressupost de quasi 4000 Mi€.
Aqusta es la realitat peró també cal dir que aquestes polítiques arriben tard, tant els governs del PP, com els 23 anys de CIU a Catalunya, mai havien abordat seriosament els problemes que podien esdevindre al nostre pais, per un altra part, del tot previsibles donada la nostra situació geografica.
Peró a la dreta aixó de la planificació els recorda a coses endemoniades i els hi surt urticaria quan els hi toca governa, per tant la política del futur els hi cau a vostés sempre al damunt, podriem dir que ells son més de la festa diaria o del menjar i fregir.
Ara ja només em queda dir-li que estic del tot d'acord amb la reflexió i la suscric plenament desitjo que continuir plovent i que el vent els hi bufi més a favor ja que els de CIU, com vosté deu saber estan aprofitant aquesta crisi per desgastar el govern de la Generalitat(a l'Ebre a BCN fan un altra cosa), i de pas atacar-lo a vosté personalment peró vull dir-li que la gent te clar el que vosté ha fet o representa per al nostre territori.
CORDIALMENT.
Espero i confio que els socialistes actuïn, d’acord amb la Nova Cultura de l’Aigua, i no tan sols no treguin més aigua de l’Ebre, si no que facin actuacions encaminades a millorar els sistemes de rec de la pagesia, estudien nous sistemes per aportar aigua als grans nuclis urbans, com per exemple l’aprofitament de les aigües pluvials, per que a mig termini tots els transvasaments existents vagin reduint les aportacions que fan fora de les seves conques i no tan sols parlo de l’Ebre, si no també del Ter i d’altres rius de la península, que natros no hem de ser mes guapos que els altres.
Certament, penso que el govern s'hauria de parar també a reflexionar, i també es cert que a mi no m'agradaria en aquest moment estar en la seua pell.
Quan dic que hauria de reflexionar no ho dic perquè estigui en desacord amb el que estan fent, penso que le president Montilla esta actuant amb molta coherencia, sino perquè les persones tendim per tendencia natural a mesclar totes les coses i embolica que fa fort.
La gent ara sols veu que esta plovent i que hi haura una despesa important per fer una canonada, per desgracia no miren més enllà, i a sobre sols falten els intoxicadors que no diuen la veritat i ajuden a despistar una mica més al personal.
El president Montilla es un home prudent, ho demostra dia a dia administran els seus silencis, per tant penso que tot i que la patata que te a les mans esta molt calenta, sabrà fer el que li correspongue per tal de defensar els interessos de tots els catalans.
Estic totalment d'acord amb el contigut del seu escrit, avui no val el sortir a veure qui la diu més grossa, sino que necesitem reflexions serenes, que ens ajudin com aquesta.
Falta un any per a veure rajar les primeres gotes d'aigua de la dessaladora del Prat i totes les decisions que es prenguen han de ser molt meditades.
Endavant i que plogui molt.
Un altre cop esta confonent l’opinió publica..
No arribo a comprendre com pot dir que la reversibilitat de la canonada es una garantia pel manteniment dels cabals de l’Ebre... Vostè creu realment que donat el cas, l’aigua de les dessaladores arribaran mai al riu Ebre per conservar el nostre ecosistema...? En tot cas on estan previstes les estacions de bombament reversibles de Tarragona fins aquí? Veritat que això no es així ?
Vostè creu que Tarragona renunciarà als 4m3/s procedents de l’Ebre i mes barats que no pas la procedent de les dessaladores?
El que suposo que vostè parteix de la base de que la detracció d’aigua que es pensa fer es molt superior als 4m3/s que té la concessió, llavors es clar que, teòricament ens quedarem igual quan entres en servei les dessaladores...I dic “teòricament”...
Podria dir-me quin punt es el Km “0” de la detracció i la potencia de les bombes? Podria dir-me on estan els equips de medició? En tot cas es exclusivament el CAT qui hi te accés?
En un tema tan sensible pel territori, com vostè ha pogut constatar en la passada manifestació a Amposta, no s’ha fet pedagogia ni s’han explicat les coses com cal. Senzillament han pensat “aquells d’allà baix no faran preguntes...”
Sr. McCalan, Voldria fer una entrada a favor del Sr. Sabaté i això que crec que , com vostè diu a un altra entrada no necessita que ningú el defensi. El que jo destacaria es que vostè, que per l’informació que te, sembla que tingui o hagi tingut en el passat responsabilitats en això de l’aigua, escriu sense donar la cara, no com el Sr. Sabaté que sempre dona la cara, incloses algunes vegades en que l’he vist opinar a d’altres blocs.
Apreciada Kinsey Milhone: No val la pena que surti al pas per defensar lo indefensable. Efectivament com vostè diu , al senyor Sabaté no cal defensar-lo perquè ell ja ho sap fer tot sol amb la seva ampul•losa retòrica i últimament desde el púlpit que li dona el rang de esser Senador. Es per això mateix que ell es persona publica. Jo no. I no tindria cap inconvenient en presentar-me a vostè, però sempre dintre un àmbit privat; que es el que em correspon. Jo tampoc tinc el gust de conèixer-la, i no m’ esquinço les vestimentes ..També voldria dir-li que em sembla molt be que vostè faci una entrada defensant el que vostè vulgui...Faltaria mes..! Però no em demani que no essent persona publica tingui que donar “la cara”. Jo soc un “opinador “, com vostè..Rebi el meu respecte.
Sr. McCalan, només per tancar aquesta absurda polèmica, voldria dir-li que entre vostè i jo existeix una gran diferència, jo no he entrat mai a cap bloc a insultar a ningú i penso seguir en aquesta línia per que crec que es la que reflexa millor el meu tarannà.
Vostè ho ha dit..ABSURDA. Perquè si llegeix bé no son insults sinó retrets... Passi-ho be...
Publica un comentari a l'entrada