divendres, 30 d’abril del 2010

Perquè Seguim Creient


Segueixo creient en Catalunya, és la frase que José Montilla, President de la Generalitat de Catalunya, va pronunciar a Pinós, al Solsonès, al bell mig de Catalunya, en el punt que es considera el centre geogràfic del nostre país, el dia que anunciava la seva intenció de repetir com a candidat a la presidència de la Generalitat. L’acte estava carregat de simbolisme, la centralitat geogràfica era una clara referència a la centralitat política del PSC en el mapa polític català. El PSC ha tingut la Presidència de la Generalitat les dues darreres legislaturas, en l’anterior, el president Pasqual Maragall va impulsar l’elaboració d’un nou estatut que ha significat un fort impuls a l’autogovern de Catalunya i un nou sistema de finançament, que finalment fa justícia amb Catalunya i permet sostenir el nostre estat del benestar alhora que garanteix el volum de d’inversió necessari perquè Catalunya continuï essent el motor econòmic d’Espanya i una de les regions capdavanteres de la Unió Europea.

En l’actual legislatura, el president José Montilla ha tancat aquesta negociació pel finançament i ha iniciat el desenvolupament del nou estatut, amb importants transferències de competències per a Catalunya. A un costat i a l’altre de l’espectre polític tenim a uns que presenten recurs d'inconstitucionalitat contra l’estatut refrendat pel poble de Catalunya, el PP, i a l’altre CiU i ERC impulsant consultes sobiranistes en un viatge cap enlloc, uns i altres allunyats del sentiment i la voluntat majoritària dels catalans.

El president Montilla ha estat clar, és català i catalanista, espanyol però no espanyolista sinó federalista i europeu, i europeïsta i demòcrata, progressista i socialista, amb el que coincideix amb la majoria de la societat catalana, amb una única bandera, la Senyera, i un projecte per al país, l’Estatut, refrendat per la gran majoria dels catalans. Enfront d’això, projectes involutius per un costat i aventurisme amb falses dreceres cap a un país il·lusori, per un altre. Així mateix, a aquesta clara i contundent definició política cal afegir-hi un balanç de govern amb un llistat d’inversions i d’actuacions que no admet comparació amb els governs precedents de CiU.

Aquest projecte de país i aquesta ferma voluntat del president tenen una clara repercussió a les Terres de l’Ebre i a Tortosa amb un volum d’inversió també incontestable i, finalment, amb un projecte de Llei de Vegueries al Parlament, que dóna resposta a la demanda històrica del nostre territori i recull l’aspiració de Tortosa perquè es reconegui el seu paper com a motor i, per tant, capital del territori.

Tortosa ha de tenir un projecte clar de creixement econòmic, que gràcies a les inversions en infrastructures que es fan i que estan compromeses, a l’aposta universitària de la URV i del Govern de la Generalitat, i a les iniciatives de R+D+i que desenvoluparem, li han de permetre liderar el creixement de tota la vegueria de l’Ebre amb voluntat que el creixement beneficiï a tots i cadascun dels nostres municipis. Perquè Som Capital solidària i els socialistes creiem en Tortosa.

Avui el president Montilla assisteix a la inauguració de la fira Expoebre. Ja ho va fer en inaugurar el nou pavelló firal, com un acte simbòlic de renovació del compromís amb Tortosa i les Terres de l’Ebre, com a part important d’aquesta Catalunya en la que segueix creient, una ciutat, una vegueria i un país que estic segur comparteixen la fe i l’ambició del President. Ara de nou Catalunya, després Tortosa.

dijous, 22 d’abril del 2010

TORTOSA, PERQUÈ SOM CAPITAL


Avui hem presentat la primera campanya del PSC de Tortosa amb vista a les eleccions al Parlament de Catalunya i a les municipals de l'any vinent.
Us adjunto l'enllaç de la nostra nota de premsa. http://larosadetortosa.blogspot.com/2010/04/tortosa-perque-som-capital.html

dijous, 15 d’abril del 2010

Bel, en contra de la llei de vegueries

El ple de l'ajuntament de Tortosa de dilluns passat va rebutjar amb els vots de CiU, i davant l'empat, amb el vot de qualitat de Bel, la moció del grup municipal Socialista que demanava donar suport al projecte de llei que el govern del president Montilla ha enviat al Parlament i on es preveu la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre, en el marc d'una nova ordenació territorial de Catalunya, que dóna compliment al mandat de l'estatut de 2006. En aquesta moció es demanava, així mateix, rebutjar l'acord impulsat per Josep Poblet (CiU) a la diputació provincial de Tarragona demanant la paralització del projecte de llei, en un actitud clarament contrària al sentiment i els interessos de les Terres de l'Ebre i que va comptar amb el vot favorable del regidor tortosí Pere Panisello(CiU).

Un acord nefast, en un dia trist per a Tortosa. En lloc de la proposta socialista es va aprovar una proposta de CiU, entrada per reacció a l'anterior, que és un conjunt de despropòsits, com ara atribuir la voluntat de creació de les vegueries a CiU i Jordi Pujol, que va governar el país durant vint-i-tres anys, amb moltes majories absolutes i que mai va fer cap pas en aquesta direcció. Una proposta que reclama la creació "immediata" de la vegueria de l'Ebre, ara els agafen presses i en lloc de fer esmenes en el debat parlamentari, demanen allò que és impossible, perquè és la millor manera de no aconseguir res, ja que la creació de la vegueria de l'Ebre exigirà després de l'aprovació de la llei al Parlament de Catalunya, una modificació de lleis estatals a les Corts generals, i per a això no hi ha drecera. CiU no vol vegueries, no formen part del seu model de país i alhora per electoralisme té por d'un èxit del govern del president Montilla. És per això, per pur partidisme, que Bel i els seus seguint criteris d'estricte sectarisme de partit, voten en contra del projecte de llei que ha de permetre crear la vegueria de l'Ebre i reconèixer la capitalitat de Tortosa, i plantegen totes les objeccions possibles, en lloc d'animar al seu partit a participar en el debat fent propostes per millorar en allò que sigue necessari, el projecte tramès pel govern.

Natros vàrem votar a favor d'aquesta proposta, després de qualificar-la d'exercici de filibusterisme polític i sabent que era un acte absolutament inútil, perquè els socialistes no podem votar en contra d'una moció favorable a la vegueria de l'Ebre.Tal i com he dit , un dia trist per a Tortosa, que Bel va celebrar amb una mal dissimulada eufòria, com si per altra banda no sabés amb antelació el resultat de les votacions.

dimecres, 14 d’abril del 2010

La venda de l'empresa d'aigües

En el passat ple ordinari de l'Ajuntament de Tortosa es va aprovar finalment allò que havíem denunciat, quan ho tenien ben amagat, la venda d'una part important de la "joia de la corona", gairebé la meitat de les accions de l'EMSP, l'empresa municipal que presta el servei d'aigües a Tortosa. Aquesta empresa la vàrem crear l'any 2002, davant la situació amb què em vaig trobar en arribar a l'alcaldia l'any 1999. El servei, el prestava una suposada empresa que no era cap societat mercantil i es tractava simplement d'un servei més de l'Ajuntament de Tortosa, que en aquell moment es limitava al subministrament d'aigua potable, extreta dels pous del parc municipal i degudament potabilitzada, sense cap pla d'inversions de millora de xarxa i amb un percentatge de pèrdues elevadíssim. En aquestes circumstàncies i, malgrat tot, l'anomenada empresa, era deficitària. Vàrem crear una societat mercantil, la vàrem dotar tècnicament, vàrem fer un pla plurianual d'inversions i ens vàrem integrar al CONGIAC, un consorci d'ajuntaments catalans per fer-se suport mútuament i beneficiar-se de l'economia d'escala en tots els aspectes tecnològics, així com millorar la gestió dels respectius serveis.

En aquestes noves circumstàncies l'empresa ha generat una inversió mitjana fins a l'actualitat de més de 500.000 euros anuals i uns beneficis per transferir a l'ajuntament del mateix nivell. Ara el senyor Bel i el seu equip de CiU i ERC, han decidit vendre el 49% de les accions amb l'excusa de la millora tecnològica i de gestió, tot i que com finalment va reconèixer el senyor Ricard Forés en el ple, es tracta simplement d'una operació per recaptar diners i atendre despeses a les que no poden fer front amb els ingresos ordinaris d'un pressupost que ja els vàrem advertir que era fictici quant a les previsions d'ingressos i que no podria sostenir les despeses previstes.

Es tracta d'una operació a vint-i -cinc anys, que aporta més de deu milions d'euros a les arques municipals però que comporta renunciar a uns ingressos molt superiors al llarg dels propers vint-i-cinc anys. Es tracta, doncs, d'agafar els diners ara comprometent el futur. Alhora es preveu una inversió ridícula que es fixa en 400.000 euros tots els anys, però que si avui ja està clarament per sota de la inversió dels darrers anys, amb l'evolució de l'IPC, esdevindrà ridícula i el que és pitjor insostenible mediambientalment en permetre el malbaratament de l'aigua per les fuites i amb la conseqüència d'un mal servei per als ciutadans. Així mateix, es preveu un increment dels preus de l'aigua que s'inicien en el 2,5% i van fins al 4,5%, en un moment que la inflacció interanual està per sota de l'1%.

Una de les excuses aportades és la necessitat de finançar un crèdit de 3,5milions d'euros, que es va transferir a l'ajuntament, per ajudar a finançar un equipament tan important com el nou pavelló firal i esportiu. El crèdit va permetre avançar les transferències que l'empresa hauria fet a l'ajuntament els propers sis anys i que amb uns beneficis de més de 550.ooo euros anuals es pot amortitzar sense problemes, i amb una operació en què els beneficis de la gestió municipal de l'aigua queden íntegrament dintre del municipi.

Ara, al contrari, estem davant d'una operació que farà que bona part dels beneficis de la gestió de l'aigua al municipi de Tortosa, vagin a mans privades, amb un deteriorament progressiu de la xarxa d'abastament i de la de clavegueram i amb uns preus cada vegada més alts per als usuaris. Un mal negoci i un dia trist per a Tortosa.

La Creu de Sant Jordi per a Manuel Pérez Bonfill

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha concedit la Creu de Sant Jordi al professor Manuel Pérez Bonfill. És el reconeixement més important del nostre govern i en aquest cas és sobradament merescut, tal i com vaig manifestar en el meu escrit que com a senador vaig fer arribar als promotors, afegint-me a la iniciativa.

Manuel Pérez és un professor extraordinari que ha marcat milers d'alumnes al llarg de les darreres dècades i alhora és un dels millors escriptors contemporanis del nostre país, no només de les Terres de l'Ebre, de tot Catalunya. Alhora ha estat sempre una persona compromesa amb Catalunya i amb la llibertat, la democràcia i el socialisme entès com la lluïta per la dignitat de les persones i sobretot pels més débils, des de la lluïta antifranquista fins a l'actualitat, és més, és un referent per a les persones d'esquerres a Tortosa i a tot el nostre territori.

Honest i extremadament rigorós intel.lectualment, he tingut l'honor i la satisfacció de comptar amb la seva amistat al llarg de molts anys, alhora que el seu suport clar i sense torna, ha estat una ajuda inestimable en diferents moments de la meva vida. Les circumstàncies de la vida política, amb criteris i actituds no compartides, ens han allunyat els darrers anys. Avui, des d'aquest espai personal li vull reiterar la meva amistat incondicional, el meu reconeixement a la seva persona i a la seva trajectòria, el meu agraïment i la meva felicitació més afectuosa i entusiasta.

*La Foto és del diari El Punt