dimecres, 24 de desembre del 2008

BON NADAL I FELIÇ 2009


Us desitjo que passeu molt Bon Nadal i que tingueu un pròsper i feliç 2009. A la vostra disposició, com sempre.

dimarts, 9 de desembre del 2008

Reflexions vespertines

Fa pocs dies em feia ressò en roda de premsa, de la pregunta que Rafel Lluís, regidor socialista a l'Ajuntament de Tortosa i conegut empresari, formulava en el ple, responent a les queixes d'empresaris del territori entorn de l'organització de la fira "Casainnova". Una fira que sembla que han coorganitzat l'Ajuntament i la Cambra de Comerç, i dic sembla perque a la pregunta en el ple, la resposta va ser confusa, i desconeixem si hi ha signat alguna mena de conveni entre totes dues institucions.

Aquesta fira sembla que l'ha organitzat finalment una empresa de Tarragona. Es pot discutir si calia externalitzar o n'hi havia prou amb els recursos humans i materials, de les dues institucions promotores i en cas de fer-ho, si hi havia aquí alguna empresa capacitada. Amb tot, però no es aquest el tema principal, la queixa que recollíem ve del fet que totes les contractacions, especialment en matèria de promoció es van fer a empreses de fora de les Terres de l'Ebre, quan aquí n'hi ha amb sobrada capacitat i experiència.

En els moments de crisi econòmica que estem patint, entenem la demada de les nostres empreses a les institucions, perquè puguin ser adjudicatàries de contractacions, que es fan en cas d'actuacions a l'Ebre. La pròpia Cambra de Comerç se n'ha fet ressó d'aquesta demanda, i per això no entenem el cas que ens ocupa.

El senyor José Luis Mora, com a president de la Cambra, es queixa que això es digui públicament, quan és un tema públic, és un tema que forma part de la "res pública" i, per tant, entra de ple en l'àmbit del govern de la "polis", per tant de la política. I és curiós que ho digui el senyor Mora, que per altra banda, és tan aficionat a pronunciarse sobre els pressupostos dels diferents governs entre altres temes de la "res pública".

Potser el que no li agrada és que els comentaris puguin tenir un to crític amb la seva gestió? Això lligaria amb el cúmul de despropòsits que afegeix en la carta pública que m'adreça. No tinc cap necessitat de justificar res, però mai no he estat un dirigent sindical, es públic i notori, i mai no he amenaçat ningú. Això sí, sempre he estat al costat dels més dèbils, soc treballador i fill de treballadors, he estat i estic al costat dels meus, dels més febles malgrat ser la majoria, com a socialista i com afiliat a la UGT. I així ha estat sempre en la meua trajectòria com a polític i com a persona. També al costat dels empresaris honestos, dels que posen la seva capacitat i arrisquen els seus recursos al servei de la societat, obtenint un benefici legítim. Mai ningú m'ha vist en un altra actitud.

He estat sempre contra la tirania i contra les actituds despòtiques, dictatorials i intolerants. Vaig estar contra la dictadura franquista en les seves acaballes. No tots hi érem. El meu treball polític sempre ha estat alineat en la lluita per la llibertat, la democràcia i la justicia social, valor aquest que encaixa perfectament en el treball que he fet, faig i faré en defensa del progrés econòmic de Tortosa i les Terres de l'Ebre. Perquè és necessari crear riquesa, per garantir la qualitat de vida dels nostres conciutadans, especialment dels més febles. Això sí, mai no me n'he refiat d'alguns empresaris que tenen por del creixement i de l'augment de la competència, por a que en una situació de creixement, les reivindicacions dels seus treballadors vagin a més, por a que altres més emprenedors potser vinguts de fora, els guanyen en la legítima competència que significa l'economia de mercat. Por en definitiva al progrés, potser perquè a ells ja els hi va bé. Democràticament en la legítima contesa política (les coses de la polis), aquests mai no em tindran al seu costat.

Aigua per al Catalunya Sud, aposta pel creixement

El debat sobre el necessari subministrament d'aigua al polígon Catalunya Sud torna a posar sobre la taula el tema en el meu entendre etern de la falta clara d'objectius per part d'alguns dirigents polítics del territori i lligat amb això la incapacitat o la falta de voluntat per situar les estratègies de creixement econòmic, d'impuls a l' economia i per tant de generació de benestar, en el centre de les nostres polítiques.

El polígon Catalunya Sud té una gran disponibilitat de sòl, sobretot per les possibilitats d'ampliació i està molt ben comunicat, té altres actius que es podrien implementar, però sobretot cal fer valdre la disponibilitat d'aigua propera, de qualitat i que es pot oferir a un preu molt competitiu. Així mateix el seu desenvolupament és la millor política per combatre els efectes de la crisi econòmica i possibles deslocalitzacions, que fa temps planegen sobre el territori. Hem de defensar la indústria existent i donar-li suport per garantir la seva activitat i els llocs de treball que en depenen, però alhora hem de treballar per generar nova activitat industrial, com la millor estratègia de futur per continuar vivint, natros i els nostres fills, a la nostra terra, i amb la qualitat de vida necessària.

El ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marítim, que inicialment mitjançant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, havia plantejat la disponibilitat dels pous que s'han de construir a Vinallop, com alternativa de subministrament en cas d'una emergència durant la descontaminació de Flix, per subministrar aigua a l'ampliació del Catalunya Sud, ha decidit clausurar els pous quan s'acabe l'obra. És una reacció lògica davant els dubtes que aquesta situació havia provocat als veïns afectats per aquesta situació i davant l'ambigüitat demostrada, en un fet tant transcendent, pel senyor Bel i Accensi, actual alcalde de Tortosa, el municipi més beneficiat per l'operació, que mentre defensava sota vocce els pous de Vinallop escenificava una negativa a la signatura de les actes d'expropiació. Tot això amb l'excusa peregrina esgrimida a posteriori de que no es garantia el subministrament de Jesús i l'Hospital de Tortosa, quan hauria de saber que els pous de que s'abasteix Jesús s'alimenten d'un aqüífer diferent del de l'Ebre i que, per tant, no estarien afectats en cas d'accident. El ministeri amb lògica impecable, ha dit si no ho voleu, cap problema, us garantim que els pous tal com estava previst inicialment, es clausuraran quan s'acabe l'obra de Flix.

El despropòsit, amb tot, no s'acaba aquí, ja que davant la moció que el grup socialista vàrem presentar a l'Ajuntament de Tortosa, instant a demanar conjuntament amb l'Aldea, una concessió d'aigua a la CHE, també ens han dit que no, que ja ho faran. I per què ens han dit que no? Doncs perquè ho presentàvem nosaltres, els socialistes, perquè hem volgut aportar una proposta seriosa a aquesta problemàtica per tal de donar solució, per una banda, als dubtes presentats pels veïns de Vinallop, i a la vegada garantir l'abastament del Polígon Catalunya Sud. I en això cal ser responsables, no actuar per reacció a l'oposició negant una solució que es considera bona, però que sap mal reconèixer perquè mentre els altres actuaven des de la responsabilitat hom ha estat jugant a despistar per aquí i per allà. Per això ens han dit que no a la proposta de Mancomunitat i posterior petició d'aigua a la CHE per al polígon. Però mentrestant no vull pensar que amb aquestes actituds erràtiques d'algunes institucions territorials, es pugui fer dubtar posssibles inversors de futur, que com sempre volen confiança i posicions fermes abans d'arriscar els seus recursos.