dimecres, 22 d’octubre del 2008

Segon congrés del PSC a les Terres de l'Ebre. L'aposta positiva


Aquest dissabte passat, a Móra d'Ebre, vàrem celebrar el segon congrés dels socialistes ebrencs, d'ençà la recuperació de la federació ara fa quatre anys en l'anterior congrés nacional. Aquest ha estat el congrés de consolidació de la nostra federació de l'Ebre, en un moment en què havent rebut un important suport popular en les darreres convocatòries electorals, hem d'administrar aquesta confiança i contribuir a que l'acció dels governs de la Generalitat i de l'Estat, on tenim els socialistes la màxima responsabilitat, es concrete amb les inversions i els serveis que la nostra gent reclama des de fa temps.

La ponència política aprovada en el congrés fa una clara aposta per un model de creixement sostenible per a les Terres de l'Ebre, un model que es basa en el lideratge del sector industrial, com a motor de desenvolupament i, això sí, fent una clara aposta per la recerca i la innovació, sense les quals és impossible avui, desenvolupar una indústria competitiva en el mercat globalitzat actual. El sector primari alhora és i ha d'ésser una garantia per al manteniment del paissatge i de tot el nostre medi i, per tant, requereix de tot el suport de les administracions. Una economia, per tant, diversificada, que amb la indústria com a motor i completada amb un sector serveis cada vegada més actiu i sobretot amb un subsector turístic amb enormes possibilitats de creixement, ha d'aprofitar les millores que s'estan produint en les nostres infraestructures de comunicació, gràcies a l'esforç inversors dels governs de Catalunya i Espanya.

Així mateix, el congrés ha aprovat una resolució reivindicant el reconeixement de l'especificitat cultural i lingüística ebrenca. Una especificitat derivada de la nostra posició geografica i del mestissatge cultural, fruit de segles de convivència amb les diferents cultures de la Mediterrània. Una especificitat que volem reconeguda en l'agenda i l'acció cultural del nostre govern i reflectida en els mitjans de comunicació públics. Més enllà del necessari reconeixement administratiu que ha de significar la vegueria, ens ha de situar als ebrencs en peu d'igualtat amb els nostres conciutadans catalans de qualsevol indret. Una reivindicació de la catalanitat des de la diversitat.

Un congrés que, en definitiva, fa una aposta per la proposta en positiu, per anar endavant. Les Terres de l'Ebre hem donat una lliçó a tot el país a l'hora de defensar el nostre territori i els nostres recursos, amb una mobilització cívica exemplar. Amb tot, no podem fer com l'exèrcit republicà durant la darrera guerra civil, que tots els experts coincideixen a dir que era molt bo en la defensa de posicions, per la valentia dels seus soldats i per la fermesa de les seves conviccions; però era incapaç d'organitzar de manera eficaç una ofensiva. Natros, que hem guanyat una batalla important defensant allò que és nostre, hem de ser capaços de guanyar la guerra del desenvolupament, la guerra del futur. És aquí on els socialistes tenim un important responsabilitat, per la confiança electoral rebuda i acceptem el repte de liderar en positiu les Terres de l'Ebre, sense oblidar el respecte degut a la resta de forces polítiques i comptant amb tothom a l'hora d'afrontar aquest repte, que és el nostre futur col·lectiu.