dijous, 27 de març del 2008

La ineficàcia en la recollida selectiva i els càrrecs de confiança




En el ple extraordinari de l'ajuntament de Tortosa d'ahir dimecres, es va aprovar una modificació dels estatuts del consorci de residus del Baix Ebre(REBE). No és cap secret que la gestió de la recollida selectiva de residus a Tortosa, que l'Ajuntament té delegada en el consorci és un desastre que ve ja de l'anterior mandat. Els contenidors de recollida selectiva a Tortosa sovint apareixen plens i envoltats de residus no recollits. Ja en l'anterior mandat, essent alcalde, ens vàrem queixar reiteradament i de manera discreta, per no generar polèmiques gratuïtes, perquè el nostre objectiu era millorar el servei i no l'enfrontament institucional. El resultat va ser decebedor. Una pèssima gestió de la gerència del consell comarcal, que presidia el Sr. Bel i Accensi, que a més gestionava el consorci i que s'ha mantingut en el mandat actual. La meva sorpresa ha estat que com a solució se'ns proposa nomenar un gerent específic del consorci, com a càrrec de confiança. Creen un lloc de treball per a algú de la seva corda, sense cap canvi en la prestació del servei, cap revisió del contracte, ni cap millora en la infrastructura, que almenys permeti suposar ganes de millorar el servei que al cap i la fi és el que mos interessa als ciutadans.


Tot això és produeix en un ple on el Sr. Bel i Accensi torna a fer una exhibició de prepotència i de menyspreu a la representativitat democràtica dels grups municipals de l'oposició, no contestant moltes de les intervencions dels portaveus d'aquets grups i tancant a correcuita el ple, defugint el legítim i necessari debat democràtic, que el substitueix per declaracions a la premsa. Igual que l'Ajuntament i la seva pàgina web, ignoren que el passat dia nou, hi varen haver eleccions, també a la ciutat de Tortosa, tal com si fora un capítol de 1984 d'Orwell. Tot plegat fa regust a époques passades on és evident que s'hi haguera sentit més a gust.

dimecres, 12 de març del 2008

El meu compromís, com a senador, pel territori i pel país






Aquest matí, en una jornada solemne al Parlament de Catalunya he estat nomenat senador en representació del Parlament de Catalunya a proposta del PSC. Un nomenament que ha estat aprovat per unanimitat. Des d'aquestes ratlles vull manifestar l'orgull que per a mi representa assumir aquest càrrec i també ratificar-vos el meu compromís per continuar treballant des del Senat per les Terres de l'Ebre i per Catalunya.

dilluns, 10 de març del 2008

Victòria socialista en el record d'Isaías Carrasco


Els socialistes avui estem contents, i alhora en el record molt present Isaias Carrasco, el nostre company de Mondragón vil i traïdorament assassinat pels etarres. El nostre record està avui amb la seva memòria i amb la seva dona i els seus fills. Estem dolguts i convençuts que qualsevol de nosaltres podria avui ésser Isaias. Tanmateix la meva condemna sense pal·liatius a l'actitud majoritària del públic de l'estadi de Sant Mamés a Bilbao, no hi ha excusa ni perdó per als que no respecten la vida humana i als que els justifiquen. Matar mai està justificat i per suposat no ho està fer-ho en nom d'un ideari nacionalista, fonamentat en la idea d'una pàtria mítica, sostinguda sobre una bona quantitat de falsedats històriques, només vàlides per als que se les volen creure i que ofenen la intel·ligència més elemental, i el coneixement històric d'un poble el Basc. Els homes del qual, han nodrit històricament les files dels exercits i la marina castellana, com per parlar ara de "territori ocupat" i que ens ho diguin als catalans que varem veure com a partir del 1938 ens ocupaven els requetés alabesos i navarresos a les ordres de Camilo Alonso Vega i Garcia Valiño. Per cert avui algun ajuntament molt proper, amb un pacte de govern estrany no ha convocat els cinc minuts de silenci que han demanat les entitats municipalistes.

Però certament avui estem contents perquè democràticament ha triomfat el projecte socialista liderat per José Luís Rodríguez Zapatero. Una victòria neta, que significa una aposta clara per continuar avançant en les polítiques socials, per millorar la qualitat de vida de tots, en un context de polítiques de creixement econòmic i per tant de creació de riquesa, alhora que aprofundim les polítiques d'igualtat i avancem cap a l'estat federal des del reconeixement al caràcter plurinacional d'Espanya. Una victòria que ens reforça en el compromís responsable de treballar fort, per respondre a les legitimes aspiracions que la majoria de la ciutadania a posat en nosaltres.
Aquesta victòria a tota Espanya ha vingut acompanyada d'una gran victòria del PSC a Catalunya, superant les pròpies expectatives i igualant els resultats de la gran victòria de 1982. Ha triomfat la Catalunya optimista sobre el tòpic del català emprenyat. Ha estat la victòria del projecte que lidera el President Montilla i amb l'impuls inqüestionable de la Carme Chacón. Una vegada més Catalunya es situa a l'avantguarda progressista d'Espanya, evitant el triomf d'un projecte retrògrad, més que conservador, que mira enrere més que endavant i que sintonitza amb les forces més atàviques, alhora que es fonamenta en un nacionalisme espanyolista clarament agressiu amb Catalunya. Catalunya ha donat suport al projecte socialista i del catalanisme federalista. El que representa amb una opció de futur renovada, el sentir majoritari dels catalans des de fa més d'un segle.

La victòria socialista s'ha completat amb un excel·lent resultat a totes les Terres de l'Ebre, on hem obtingut el 48% dels vots guanyant a les quatre comarques i a la gran majoria dels municipis. hem revalidat la primera posició i amb una millora espectacular de les nostres posicions, que ens ha convertit de nou en la primera força política del territori amb molta diferència respecte a la segona. Així mateix a Tortosa el resultat ha estat espectacular, un 52% dels vots, hem sumat més que tota la resta junts. Difícilment avui es pot sostenir el tòpic de que Tortosa és una ciutat de dretes, quan a més a més hem guanyat totes les convocatòries electorals d'ençà l'any 2000, amb l'excepció de les darreres municipals, on es confirma que una excessiva abstenció diferencial, deguda a un excés de confiança entre altres raons, malgrat mantenir percentatge de vots i nombre de regidors, ens va apartar del govern i de l'alcaldia. El resultat d'ahir tor i no ser extrapolable ens esperona a continuar treballant, per construir l'alternativa i tornar a un govern, que sense posar en dubte la legitimitat de l'actual, respongue molt millor al sentiment polític dels tortosins. Treballarem fort reforçant la proximitat a les persones, escoltant tothom, corregint errors i convençuts que treballlem amb la majoria per tothom. Tot plegat queden tres anys.

Gràcies a totes i tots els que heu fet possible la victòria, no us defraudarem.

divendres, 7 de març del 2008

Rebuig i condemna a la barbàrie terrorista

Des del PSC de les Terres del'Ebre volem expressar el nostre total rebuig i condemna a la barbàrie terrorista que s’ha endut la vida d’un demòcrata en el darrer dia de la campanya electoral.

Refermem el nostre suport al Govern espanyol en la lluita contra el terrorisme i volem fer arribar als socialistes bascos i a la família de l'exregidor Isaías Carrasco el nostre condol.

Els socialistes catalans considerem que la millor resposta a aquest atemptat és la fermesa i la unitat de tots els demòcrates, així com una alta participació en els comicis de diumenge com a exercici per refermar el sistema democràtic i el funcionament de les institucions.

dimecres, 5 de març del 2008

"Indecís? Escolta la Cope cada matí"


M'ha semblat força adient el nou lema de campanya del PSC que ha presentat el secretari d'Organització, el company José Zaragoza. Perquè cal tenir en compte el paper que ha jugat la COPE en reverberar els atacs del PP i Rajoy a Catalunya. Fins i tot, si se'm permet l'expressió, han sigut més papistes que el Papa en estendre el llenguatge de la crispació i l'enfrontament durant aquests quatre anys de govern socialista. I també, perquè jo mateix, com alcalde de Tortosa, i el nostre partit, vam ser també el blanc perfecte durant el meu darrer mandat per part d'una televisió (alegal) que va saber com repetir mil i un cops els missatges enviats per CiU. Potser aleshores ens hauria anat bé advertir als indecisos de com les gasta la dreta a l'hora de teledirigir i manipular determinats mitjans, a cop de taló, i que, com el cas de la Cope, que curiós, també a Tortosa tenia alguna cosa a veure amb determinats poders fàctics. De fet, si volen, poden continuar veient aquesta televisió per adonar-se'n que, en contra de qualsevol criteri periodísic, plural i democràtic, un dia si, i l'altre també, només CiU repeteix un i altre cop els seus missatges. Mireu-la per adonar-vos de fins on pot quedar retallada la llibertat d'expressió amb el poder de la dreta i determinats sectors.

Perquè avui els socialistes afrontem la recta final de la campanya amb optimisme, però conscients que no val a badar. El nostre president ha guanyat contundentment Rajoy en els dos debats que hi ha hagut. Però ara hem de guanyar en vots. I ho hem de fer massivament sobretot a Catalunya perquè una victòria àmplia en el nostre país influirà decisivament en el resultat global de les eleccions. Zapatero va donar la cara per Catalunya davant de tota Espanya en els dos debats mentre Rajoy matenia el seu discurs anticatalanista per obtenir vots amb l'enfrontament i la mentida (no es penalitza per retolar en castellà, es vetlla perquè es retoli també en català). Zapatero va trenar un discurs sòlid, incisiu, aportant solucions, presentant propostes, demostrant dades, front a un Rajoy amb un argumentari ja massa enquistat basat només en la mentida i l'enfrontament. El president va revalidar la seva aposta per Catalunya, per l'Estatut, per la immersió lingüística, ratificant el seu compromís per la Nova Cultura de l'Aigua i el no al transvasament, front a un Rajoy que si el PP torna a governar ja ens ha advertit que hi haurà transvasament, que no hi haurà Estatut i que tornarà a deixar Catalunya i les Terres de l'Ebre a la cua de les seves prioritats.

Demà, més d'un miler de persones de les Terres de l'Ebre assistirem al míting central a Barcelona amb José Luis Rodríguez Zapatero, Felipe González, Carme Chacón i José Montilla. La nostra convocatòria per participar en aquesta cita, m'atreveixo a dir històrica, ha estat un èxit. Ho ha sigut perquè tenim un programa clar, perquè les Terres de l'Ebre han guanyat amb el govern socialista, però sobretot perquè la nostra gent sap que per continuar avançant, només pot passar una cosa el pròxim 9 de març: que José Luis Rodríguez Zapatero continuï sent el president del Govern. Com deia avui Zaragoza: "Un diputat més a CiU, ERC o ICV no decideix res; en canvi un diputat més del PP pot ser la diferència entre guanyar o perdre". No ho oblidem.