divendres, 27 de juliol del 2007

EL CASC ANTIC DE TORTOSA

En sentir el discurs del nostre Procurador en Cap, de la Festa del Renaixement, Sr. Bel i Accensi, he quedat agradablement sorprès al comprovar que expressava la voluntat del seu govern, d'actuar decididament en la recuperació del nostre casc antic. Amb tot he trobat a faltar algunes cosetes sense importància en aquest tan important discurs. Per què el nostre casc antic, no acaba de néixer, de fet no està malmès per casualitat. He trobat a faltar allò tan difícil de fer, l'autocrítica, havent retornat CiU al govern després d'haver-hi estat vint anys i haver deixat al casc antic abandonat i ignorat, amb un procés de degradació galopant. Així mateix no reconèixer l'important impuls, que amb la llei de barris se li ha donat a la nostra ciutat històrica, que ha iniciat una recuperació
palpable, els darrers vuit anys, és no voler reconèixer allò que és evident; i això sempre desautoritza definitivament qualsevol discurs.
Cal estar molt amatents, més enllà del discurs, a les polítiques urbanístiques reals. Cal veure si es modifica la política tradicional de CiU i s'aposta pel creixement equilibrat que defineix el POUM, ja aprovat. No es tracta de discursos buits si no de polítiques reals, de la distribució real dels equipaments, que fan possible el creixement harmònic i equilibrat. Polítiques que retornen la centralitat urbana a la ciutat històrica i facin de Tortosa una ciutat a mida de les persones. Cal que Tortosa recupere el seu centre urbà, la ciutat històrica formada per l'antic clos emmurallat i l'eixample noucentista, cal que recuperen el paper de centre comercial, administratiu i cultural, com correspon a una ciutat mediterrània, ordenada urbanísticament.
No coneixem encara quin és el model urbanístic del nou govern, només hem sentit un cúmul de referències genèriques i molt poca concreció. El model de ciutat ha de formar part del programa de govern amb que es va a unes eleccions locals, no és quelcom que s'hagi de definir fruit de la pròpia dinàmica de govern.
I en preguntar en el si de la corresponent comissió informativa a l'ajuntament, la responsable del tema va respondre que havien tingut molta feina i no s'hi havia pogut posar, per apareixer la setmana següent amb uns quans comentaris difusos. Haurem de continuar esperant, per saber que en serà de l'evolució del teixit urbà de la nostra Tortosa, els propers quatre anys.
Per cert la Festa del Renaixement, de nou un èxit. Vull felicitar a tot l'equip de la festa encapçalat per la senyora Eva Ortega, pel seu treball de tot un any, així com agrair la col.laboració de comerciants, restauradors i de tota la colla de voluntaris, que fan possible gràcies al seu esforç que aquella ja vella idea del sr. Ramón Cardús, continue sent la nostra gran aposta turística i motiu d'orgull de tots els tortosins i tortosines.

dimecres, 18 de juliol del 2007

LA UNIVERSITAT I EL RENAIXEMENT

El Consell Executiu de la Generalitat, ja ha aprovat el finançament per al nou edifici del Campus de la URV, era una noticia ja avançada fa setmanes pel rectorat i de la que en teniem noticia a l'Ajuntament de Tortosa, però no per això és menys important.
Aconseguir que la Universitat Rovira i Virgili desplegués la seva presència fins a Tortosa; per tant les Terres de l'Ebre, ha estat un projecte col·lectiu important dels darrers anys i afortunadament exitós. Ja fa més d'un any que disposem del Campus de la URV a les Terres de l'Ebre, els nostres estudiants poden estudiar a la Universitat pública de referència igual que els de la resta del nostre país, pagant matrícula pública i per tant molt més econòmica que amb anterioritat amb la "Fundació Mossén Manyà". Ara el repte és aconseguir el nou edifici del campús i l'acord de govern d'aquest dimarts, concreta un capteniment i una aposta clara del Govern de l'Entesa Nacional de Progrés per impulsar les Terres de l'Ebre dotan-les d'una "infraestructura" clara per posibilitar la formació del joves; generant així espectatives fermes de creixement econòmic i de progrés. A més a més, la seva ubicació al Parc de la Fira a Remolins, reforça el model de creixement urbanístic equilibrat per a Tortosa, reforçant l'actuació que amb la Llei de Barris, s'ha iniciat a una part del casc antic. Felicitem-nos tos plegats.
I felicitem-nos no només per les espectatives econòmiques i de progrés material que genera la presència universitaria. La universitat des de sempre, des dels seus orígens, es coneixement, recerca, ciència, humanísme i per tant també tolerància i avenç social. Es una bona casualitat que l'anunci públic del finançament del campus, vingui la setmana en que celebrem la dotzena edició de la Festa del Renaixement. Es al segle XVI que amb l'inici de la construció dels reials col·legis, es posen les bases físiques del que després seran els estudis universitaris de Tortosa i alhora la "Festa" s'ha convertit en un important element de promoció turística i per tant econòmica de Tortosa. Una activitat que a l'igual que la presència universitaria, mereix tots els esforços col·lectius. Tortosa
avança bé i es un repte col·lectiu de primera magnitut el mantenir aquest rumb.
Avancem econòmicament i hem d'evitar qualsevol dilació en els projectes de futur ja engegats, i avancem bé per la via del progrés cultural i intel·lectual. Evitem que forces atàviques seculars, i d'involució que planegen de nou sobre el país i també sobre la nostra ciutat, s'acaben imposant de nou i malmetent un engrescador projecte de futur que és de tots els tortosins. Enhorabona i endavant.

dimarts, 10 de juliol del 2007

La barra i la política

Ahir dillums dia 9 varem celebrar el primer ple ordinari d'aquest mandat a l'Ajuntament de Tortosa. Res de nou, el guió ja estava escrit a priori, cal dir que tot estava aturat i que afortunadament la tremenda capacitat de gestió del nou govern de la dreta tortosina, ho desbloqueja tot inmediatament. Calia dir que els dos temes substancials de l'ordre del dia, aprovar inicialment la modificació del POUM per cedir els terrenys del Campus Universitari i l'aprovació de l'expedient per alienar un solar a Ferreries, per completar el finançament aquest any, del nou recinte firal, era la primera mostra d'aquesta nova era. Llastima que tots dos expedients, ja estaven a punt d'aprovació a finals de maig i acordat amb el senyor Bel Accensi, varem deixar-los a sobre de la taula sense aprovar-ho una corporació en funcions, i deixant-ho tot a punt per al nou ajuntament, tal i com es va reconeixer per la senyora Roigé en la comissió informativa que va dictaminar aquestes propostes.
Per cert en aquesta reunió de la comissió informativa d'urbanisme, obres públiques i serveis, la regidora, en ser preguntada formalment sobre les linies mestres de la política urbanística que pensaven seguir, va alegar molta feina i que encara no s'hi havien posat, que ja ens dirien alguna cosa. Tot en la línia de l'únic govern que en molt de temps no ha presentat un programa de govern al ple de la corporació, tot definint les línies d'actuació en el mateix moment en que s'aprova el cartipas. Tot fa suposar que s'han fet delegacions de competencies a regidores i regidors sense encomanar-los els objectius a assolir.
Tota una nova era, ara bé sorpreses poques, de 1999 enrera tot això ja era habitual, com deia fa poques setmanes un il.lustre rotatiu, Tortosa ha tornat a la normalitat.

dilluns, 9 de juliol del 2007

S'ho han Fet venir Bé

Després de tanta demagògia al llarg de vuit anys criminalitzant les legítimes retribucions dels càrrecs públics a l'Ajuntament de Tortosa, ara una de les primeres actuacions del govern de dretes del senyor Bel ha estat fixar-se com alcalde un sou de 63.750 euros per una dedicació que no serà exclusiva per a la nostra ciutat. Es tracta d'una dedicació parcial que li permetrà continuar exercint les seves activitats professionals i empresarials i rebent les conseqüents retribucions que aquestes comporten. Amb aquest sou es supera clarament el límit màxim recomanat per les entitats municipalistes de Catalunya per alcaldes de ciutats fins a 75.000 habitants. Déu n'hi do! Han estat dient a la ciutadania que volien Fer-ho Bé, i, i tant que s'ho estant Fent anar Bé!!!
Anotació a tenir en compte: No fixar-se una dedicació exclusiva evita la limitació que això representa per poder tenir altres retribucions de caràcter professional o empresarial, garantia que es va establir amb l'adveniment de la democràcia per millorar la transparència en la gestió dels càrrecs públics electes.